Netanjahu sa Putinom: Sirija je kriva za obaranje ruskog aviona

Izraelski premijer ponudio je ruskom predsedniku "sve neophodne informacije" u vezi sa obaranjem ruskog aviona Il-20 sirijskom raketom, za koje je Moskva okrivila Izrael.

Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom sa Vladimirom Putinom o obaranju ruskog izviđačkog aviona, ocenjujući da je krivica na Siriji, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, preneo je Rojters.

Netanjahu je ponudio "sve neophodne informacije" potrebne za istragu u vezi sa obaranjem "iljušina", u kojem se nalazilo 15 osoba.

Putin je prethodno izjavio da je obaranje aviona sirijskom raketom posledica "spleta tragičnih okolnosti".

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je Rusiju, Siriju i Izrael "da se uzdrže od vojnih akcija".

De Mistura je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN na početku sastanka o Siriji, rekao da bi nova vojna akcija "samo pogoršala već složenu situaciju", prenosi AP.

Zabrinut je zbog vojnih aktivnosti u trenutku kada je potencijalna obimna vojna ofanziva u poslednjem značajnom pobunjeničkom uporištu u Idlibu sprečena nakon što su Putin i Erdogan u postigli sporazum o uspostavljanju demilitarizovane zone.

Izaslanik UN je, takođe, primetio da se razlikuju saopštenja Rusije, Sirije i Izraela o obaranju ruskog izviđačkog aviona.

SAD: Naći političko rešenje

Istovremeno, američki državni sekretar Majkl Pompeo saopštio je da je obaranje ruskog aviona sirijskom vatrom "nesrećni" incident i podsetnik da je potrebno političko rešenje za sukob.

"Jučerašnji nesrećni incident nas podseća na potrebu da pronađemo trajna, mirna i politička rešenja za mnoge preklapajuće sukobe u regionu, kao i na opasnost od tragičnog lošeg proračuna na pretrpanom sirijskom poprištu operacija", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Uz to, Pompeo je pozvao na okončanje iranskog "provokativnog" tranzita oružja kroz Siriju, za koji je rekao da predstavlja pretnju po region.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je avion Il-20 oboren sirijskom raketom zemlja-vazduh iznad Sredozemnog mora, a da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete, što Rusija smatra "namernom provokacijom".

Spasioci traže olupinu, ali, kako prenosi AP, ne očekuju da pronađu preživele.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво