Сиријска ракета оборила руски "иљушин", Москва криви Израел

Министарство одбране Русије саопштило да је авион Ил-20 са 15 особа оборен сиријском ракетом земља–ваздух изнад Средоземног мора. Наводи се да су израелски авиони "гурнули" руски авион на путању ракете, што Русија сматра "намерном провокацијом". Владимир Путин изјавио да је обарање авиона последица "сплета трагичних околности". Израел саопштио да жали због погибије чланова посаде авиона и да за инцидент сматра одговорном сиријску владу.

Према саопштењу руског министарства одбране, извиђачки авион Ил-20 је случајно погодила једна од ракета намењена израелским борбеним авионима Ф-16 који су вршили дејства над метама у покрајини Латакија у Сирији, преноси АП.

Спасиоци траже олупину, али, како преноси АП, не очекују да пронађу преживеле.

У саопштењу се наводи да су израелски авиони "гурнули" руски авион на путању ракете и да Русија оптужује Израел за "намерну провокацију".

Министарство одбране додаје да је Израел обавестио Русију о својим активностима у Латакији само минут пре почетка напада.

Путин: Обарање авиона последица сплета трагичних околности

Истовремено, руски председник Владимир Путин изјавио је да је обарање авиона сиријском ракетом последица "сплета трагичних околности".

"У поређењу са добро познатим догађајима, када је турски борбени авион оборио наш авион, ситуација је била другачија. Овога пута, изгледа да је реч о низу трагичних околности", рекао је руски председник на конференцији за новинаре после разговора с мађарским премијером Виктором Орбаном, преноси Тас.

Према Путиновим речима, турски авион је својевремено "намерно оборио руски авион", док у инциденту који се догодио синоћ "израелски авиони нису оборили руски".

"Подразумева се да морамо најозбиљније анализирати шта се догодило. Наш став о овој трагедији је садржан у саопштењу Министарства одбране, које се у потпуности слаже са мном", истакао је руски председник.

Уз то, он је упутио изразе саучешћа породицама чланова посаде и најавио да ће Русија појачати безбедност својих трупа на подручју Сирије.

Шојгу: Израел у потпуности одговоран за обарање авиона

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу пренео је израелском колеги Авигдору Либерману да Русијa сматра да је Израел у потпуности одговоран за обарање руског извиђачког авиона изнад Средоземног мора, јавио је Ројтерс.

Шојгу је поручио да ће Русија одговорити на акције израелских ваздухопловних снага које су, како је рекао, довеле до фаталног рушења руског авиона у понедељак увече.

"Обавестили смо данас наше израелске колеге, и лично сам обавестио израелског министра одбране да такве акције неће остати без одговора с наше стране", рекао је Шојгу.

Портпарол Министарства одбране генерал мајор Игор Конашенков изјавио је да је због неодговорности израелске војске погинуло 15 руских војника и да ове провокативне кораке Русија види као непријатељске.

"Ово је у потпуности супротно духу руско-израелског пријатељства. Задржавамо право да одговоримо 'мило за драго'", нагласио је Конашенков.

Због овог инцидента руско министарство спољних послова позвало је на разговор израелског амбасадора у Русији Герија Корена, саопштило је то министарство, наводи Тас.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија изузетно забринута због обарања руског авиона, као и да се ситуација тренутно испитује, а да ће се током дана изнети нове информације.

Руски председник разговараће данас са израелским премијером Бенјамином Нетанјахом, потврдио је портпарол Кремља.

Песков је навео да је телефонски разговор Путина и Нетанјахуа планиран за касније током дана, пренео је Тас. Агенција Ројтерс је претходно, позивајући се на неименоване израелске дипломатске изворе, јавила да ће Путин и Нетанјаху "ускоро разговарати".

Раније данас јављено је да је "иљушин" нестао са радара изнад Средоземног мора, а да је неколико ракета лансирано са француског брода "Оверњ".

Израел: Жалимо због инцидента, крива је сиријска влада

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да жале због погибије чланова посаде руског војног авиона, истакавши да Израел за овај инцидент сматра одговорном сиријску владу. У саопштењу се наводи да је авион оборен због сиријске противавионске ватре, преноси Тас.

"Протекле ноћи су борбени авиони ИДФ узели на нишан постројење сиријских оружаних снага из којег је требало да системи за производњу прецизног и смртоносног оружја буду пребачени, у корист Ирана, Хезболаху у Либану", стоји у саопштењу.

Ово оружје је, истиче ИДФ, имало за сврху напад на Израел и представљало је недопустиву претњу Израелу.

"Израел сматра Асадов режим, чија је војска оборила руски авион, у потпуности одговорним за овај инцидент. Такође, Израел сматра Иран и терористичку организацију Хезболах одговорним на овај несрећни инцидент", истиче се у саопштењу.

ИДФ напомиње да су израелски авиони већ били у ваздушном простору те земље у тренутку када је сиријска војска лансирала ракете које су погодиле руски авион и да "током израелског удара на циљ у Латакији, руски авион није био у зони операције".

Извор у израелској влади рекао је руској агенцији да је Израел у контакту с руском владом и оружаним снагама, и да им пружа информације у вези са обарањем авиона.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво