Slučaj Skripalj: Objavljena imena osumnjičenih za trovanje

Britansko tužilaštvo saopštilo je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov glavni osumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Britanska premijerka Tereza Mej tvrdi da su osumnjičeni agenti ruske vojnoobaveštajne agencije.

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov optuženi su u odsustvu za kovanje zavere za ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok.

Tereza Mej kaže da su britanske obaveštajne službe zaključile da su Petrov i Boširov radili za agenciju GRU, prenosi AP.

Mejova je ocenila da je trovanje Skripalja verovatno je bila poruka "Rusima koji žive negde drugde, a koji su bili umešani u stvari povezane sa ruskom državom", prenela je agencija Rojters.

"Ipak, na Rusima je da objasne šta se dogodilo u Solzberiju", rekla je Mejova u britanskom parlamentu.

Britanske vlasti pozvale su na razgovor ruskog otpravnika poslova u Londonu, dok predstavnici ruskih institucija tvrde da im imena optuženih za trovanje "ne znače ništa". 

Tužilac Su Heming kaže da Velika Britanija ne traži od Moskve da izruči dvojicu optuženih, jer ruski zakon zabranjuje ekstradiciju svojih državljana.

Policija je saopštila da su dvojica muškaraca starih oko 40 godina doputovali iz Moskve u London s ruskim pasošima dva dana pre nego što su Skripaljevi bili otrovani 4. marta.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju 4. marta i više nedelja bili su u kritičnom stanju.

Zvaničnici Velike Britanije su od početka tvrdili da Rusija stoji iza napada, što Moskva negira. Ovaj događaj doveo je do pogoršanja odnosa Rusije i Zapada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво