Preminuo Džon Mekejn

Američki republikanski senator Džon Mekejn, koji je nakon ratnog zarobljeništva u Vijetnamu ostvario 35-godišnju političku karijeru u Vašingtonu, preminuo je u 81. godini nakon što se godinu dana borio sa rakom mozga.

Mekejnu je 2017. godine dijagnostikovan agresivni oblik raka mozga, a pre nekoliko dana na svoje insistiranje prekinuo je lečenje.

Glas Amerike navodi da je Mekejn rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala – američkoj teritoriji u to vreme.

Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Izabran je za kongresmena 1982. godine, posle više od dve decenije službe u mornarici, a za senatora 1986. U Vijetnam se vraćao i kao senator i radio na tome da posmrtni ostaci američkih vojnika stradalih u toj zemlji budu vraćeni kući.

Mekejn je šest puta izabran za predstavnika Arizone u američkom Senatu, a dva puta se neuspešno kandidovao na izborima za predsednika SAD.

Barak Obama, koji je kao demokratski kandidat porazio Mekejna 2008, izjavio je da su njih dvojica delili osećaj vernosti američkim idealima. Džordž Buš Mlađi, koji je pobedio Mekejna u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2000. godine, nazvao je bivšeg političkog rivala "čovekom dubokih ubeđenja i patriotom najvišeg reda".

AP ocenjuje da je Mekejn, sa svojim naprasitim osmehom i odlučnošću pilota borbenog aviona, do samog kraja predstavljao neustrašivi i otvoreni glas u vezi sa političkim pitanjima, kao i da je bio nepopustljiv u odbrani demokratskih vrednosti i nepokolebljiv u kritikama na račun predsednika SAD Donalda Trampa.

Navodi se da je Tramp uputio "najdublje saučešće i poštovanje" Mekejnovoj porodici.

Kada je reč o njegovoj politici prema Zapadnom Balkanu ostaće upamćen po tome da je aktivno podržavao albanski separatistički pokret na Kosovu i Metohiji, takođe se snažno se zalagao za bombardovanje Srbije 1999. godine.

Brojne kontroverze pratile su političku karijeru uticajnog američkog senatora iz Arizone.

Džon Mekejn dugogodišnji lobista Albansko-američke građanske lige, koja je finansijski sponzorisala njegovu predsedničku kampanju.

Među prvima je javno podržao jednostrano proglašenje "nezavisnosti" Kosova, smatrajući da je to "jedino rešenje".

Navodi se da se u poslednjem intervjuu za srpski servis Glasa Amerike u aprilu 2017. godine Mekejn, između ostalog, založio za veći angažman SAD na Balkanu.

Porodici preminulog senatora Džona Mekejna saučešće su uputili predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

AP navodi da se očekuje da će Mekejn tokom naredne nedelje biti sahranjen na groblju američke Ratne mornarice u Anapolisu u Merilendu, a sahrani bi trebalo da prisustvuje i Buš Mlađi. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво