Rukovanje Trampa i Putina u Helsinkiju bez osmeha

Ruski i američki predsednik su se sastali u predsedničkoj palati u Helsinkiju. Svet želi da vidi da se lepo slažemo, poručio je Tramp, dok je Putin rekao da je vreme da se razgovara o međusobnim odnosima i teškim multinacionalnim pitanjima. Trominutno rukovanje proteklo je bez osmeha, primećuju strani mediji. Nakon radnog ručka, usledilo je i obraćanje javnosti.

18.00 – Donald Tramp poručuje da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se posle današnjih razgovora "sve promenilo".

17.45 – Vladimir Putin je na konferenciji rekao da su odnosi Rusije i SAD u teškom stanju.

17.10 – Putin i Tramp se obraćaju javnosti na konferenciji u Helsinkiju. 

15.25 - Završen je tet-a-tet sastanak, javlja Interfaks. Tramp kaže da on predstavlja "dobar početak". Usledio je radni ručak.

15.15 – Sastanak dvojice predsednika traje već skoro dva sata, iako je bilo predviđeno da razgovaraju sat i po vremena.

13.30 – Svet želi da vidi da smo u dobrim odnosima, rekao je Tramp Putinu pre sastanka u četiri oka, prenosi Rojters.

13.15 – Putin i Tramp su se susreli u predsedničkoj palati u Helsinkiju.

Vladimir Putin i Donald Tramp su pred medijima razmenili prve poruke, pre nego što su se povukli na zatvoreni sastanak koji je trajao više od dva sata. Mediji navode da je rukovanje od tri sekunde proteklo napeto i bez osmeha.

Putin je naveo da mu je zadovoljstvo što se sreo sa Trampom, dok je američki predsednik čestitao ruskom kolegi na organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu.

"Ima mnogo dobrih stvari o kojima treba da razgovaramo, od trgovine do Kine i našeg zajedničkog prijatelja, predsednika Sija", rekao je Tramp.

Naveo je da se godinama nisu dobro slagali, a da je "slaganje dobra stvar". "Svet želi da vidi da smo u dobrim odnosima", istakao je predsednik SAD.

Vreme je da razgovaramo o odnosima Moskve i Vašingtona, rekao je Putin dodajući da treba da razgovaraju o teškim multinacionalnim pitanjima. 

Skup "Helsinki zove" ima cilj da se usmeri na ključna globalna pitanja i mogao bi da odredi buduću dinamiku odnosa Moskve i Vašingtona. 

Satnica današnjeg samita je pomerena zbog kašnjenja ruskog predsednika od skoro sat vremena.

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor – situacija na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i uloga Irana, ali i Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage. Očekuje se da će razgovarati i o nuklearnom sporazumu.

Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Helsinki je ugostio Brežnjeva i Forda, Gorbačova i Buša, Jeljcina i Klintona.

Samit u Helsinkiju je četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво