Preživljavanje devet dana u tami, uz kapi vode i meditaciju

Grupa od 12 tajlandskih dečaka i njihov trener proveli su, pre dolaska spasilačkih timova, devet dana u tami pećine, pijući kapi vode sa zidova pećine, jedući komadiće rođendanskog kolača i uz meditaciju preživljavali uz nadu da će biti pronađeni i spaseni.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, jeste ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše Bi-Bi-Si.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih "Foka", kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev, navodi da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake već i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.

Komandant "Foka" ispričao je da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang.

"Imali smo malu nadu da su možda živi, ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred", rekao je kontraadmiral.

Dodaje da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima koje niko ranije nije video.

Tokom akcije spasavanja poginuo je bivši tajlandski mornarički ronilac Saman Gunan, za kojeg je komandant "Foka" rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.

"Ljudi na Tajlandu, a i širom sveta veoma ga poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da izneverimo ljude", zaključio je Jukongkaev.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dečaka i njihov trener.

Svih 13 preživelih nalaze se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 15:15)
anonymna GR [neregistrovani]

sreća

Sreća se vidi u njihovim očima, zato sam srećna.

(četvrtak, 12. jul 2018, 11:21)
Žeks [neregistrovani]

Zemlja osmeha.

Herojstvo za primer kao i organizovanost na državnom nivou. Znalo se ko je šta radio, od pokretanja akcije do njenog izvršavanja, kontakta sa medijima i ostalo. Nije bilo političara da skupljaju jeftine poene u teškim trenutcima. Tajland je zemlja trećeg sveta ali sistem za primer mnogim razvijenijim državama.

(četvrtak, 12. jul 2018, 11:11)
R. Zivkovic.Rottredam [neregistrovani]

Decaci

i n hjihov tremer su paravi junaci; neznam stame je tako gadno potresla njihova sudbina kao dasu mi naj rodenji.Gutaosam svaku informaciju o njima od trenutka nestanka do momenta kada su svi sapseni.Nista me tako nije pogodilo kao ovaj slucaj ".Nema smrti bez sudenog dana".