Тајланд, спасилац преминуо због недостатка кисеоника

Током акције спасавања 12 дечака и њиховог тренера из пећине на северу Тајланда погинуо је један спасилац. Командант тајландских "Фока" каже да се ситуација променила и да је остало "ограничено време" за спасавање.

Погинуо је бивши тајландски морнарички ронилац Саман Гунан, који је изгубио свест док је излазио из пећине, где је достављао боце са ваздухом, преноси Би-Би-Си.

"Његов задатак је био да испоручи боце са кисеоником. Он није имао довољно кисеоника за себе док се враћао", рекао је један тајландски званичник.

Додао је да се ради о човеку који је некада радио у морнарици, а сада се прикључио акцији спасавања.

"У пећини је тешко. На путу из пећине, он се удавио. Његов колега је покушао да му пружи прву помоћ, али није успео. Када смо га извукли, опет смо покушали да му пружимо прву помоћ, али није реаговао, а онда смо га пребацили у болницу", изјавио је командир тајландских морнаричких "Фока" Арпакорн Јуконгку.

Додао је и да ће се операција спасавања наставити.

Високи командант тајландске војске Чалогчаи Чајакам рекао је да је сада најхитније доставити дечацима боце с кисеоником.

Спасиоци крче пут кроз густу шуму стотинак метара изнад пећине тражећи алтернативни начин да их извуку одозго, а пут Тајланда су кренули и инжењери специјализованих компанија Илона Маска.

"Желимо да пронађемо пут до доле. Верујем да смо близу", рекао је Ројтерсу председник тајландског Института за инжењеринг Танес Вирасири.

Спасиоци данас ужурбано траже начин да спасу дечаке имајући у виду прогнозирану дуготрајну кишу.

Хеликоптери се спуштају на зелена брда под бујним растињем изнад пећине, пружајући помоћ у изналажењу алтернативног начина за извлачење младих фудбалера из поплављене пећине.

Танесови инжењери раде заједно са војском на испитивању зоне за коју верују да је задњи део пећине, одрезујући крхке делове стена за које кажу да би се могле налазити на стотине метара од места на којем су дечаци заглављени.

"Првобитно смо разматрали могућност да овуда дечацима доставимо намирнице, али сада бисмо могли да ту опцију проширимо", рекао је Танес.

Чалонгчаи Чајакум, високи официр тајландске војске, рекао је да се спасилачки тим јуче спустио око 300 метара низ отвор на брду, али су наишли на ћорсокак.

Према његовим речима, 200 људи данас покушавају да на брду пронађу бољи отвор.

У акцију спасавања 12 дечака, старих од 11 до 16 година, укључено је 1.000 особа, а међу њима су рониоци, војно особље и волонтери.

Дечаци и њихов 25-годишњи тренер ушли су у пећину после тренинга 23. јуна. 

За сада, дечаци су у добром здравственом стању и редовно им се достављају храна и лекови.

Мало времена преостало

Командант тајландских морнаричких снага "Фоке" рекао је да је остало "ограничено време" за извлачење дечака.

"Испрва смо мислили да дечаке можемо дуго да одржавамо у животу у пећини, али су се сада многе ствари промениле. Имамо ограничено време", рекао је јутрос командант "Фока" Арпакорн Јуконгкаев на конференцији за новинаре, преноси АП.

Званичници су рекли и да забрињава то што се смањује ниво кисеоника у комори пећине у којој се они налазе. 

Ситуација са спасавањем погоршана је синоћ када су, током акције спасавања, спасиоци волонтери ненамерно упумпали додатну количину воде, уместо да воду испумпају.

Дечаци се тренутно налазе око четири километра од улаза у пећину.

Проблем и даље праве комуникације, док спасиоци разматрају које опције имају за извлачење дечака уочи сезоне монсуна, која званично почиње у суботу.

Власти за сада нису успеле да успоставе телефонску линију, а пут од дечака до површине траје нешто више од шест сати.

Поједини пећински стручњаци изјавили су да би најбезбеднија опција била да се дечацима и тренеру обезбеди довољно залиха, а да у пећини сачекају крај монсунске сезоне, која, међутим, траје до октобра.

Власти истражују и друге опције, које укључују претрагу пећине и тражење других начина за брже испумпавање воде.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво