Masovna molitva u podnožju Arafata

Više od dva miliona muslimana okupilo se u podnožju brda Arafat, 15 kilometara istočno od svetog grada Meke, u jeku hodočašća, da bi molili Boga za oproštaj.

Okupljeni hodočasnici, koji su postavili više hiljada šatora u dolini Arafat, moliće se do zalaska sunca.

Muslimani mole u dolini Arafat za oprost i dobrobit sopstvenu kao i sve muslimanske braće. Hodočasnici će noćas otići do Muzdalife da sakupljaju kamenje kojim će tokom naredna tri dana gađati zidove koji simbolizuju đavola na mostu Džamarat.

Neki hodočasnici su rekli da će se moliti i za okončanje globalne finansijske krize.

Veliki muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul-Aziz Al al-Šeik izjavio je da je odstupanje od islamskog šerijatskog zakona uzrok globalne finansijske krize i drugih problema.

Kako je prikazala iranska državna televizija, uprkos zabrani političkih aktivnosti tokom hodočašća, ajatolah Mohamad Mohamadi Rejšari, šef iranske misije na hodočašću, održao je u dolini Arafat govor jednoj grupi hodočasnika koji su uzvikivali "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu".

Za sada Saudijska Arabija nije prijavila nijedan ozbiljniji problem tokom hodočašća sličan onima koje su se dešavale ranijih godina - požari, rušenje hotela, sukobi policajaca sa demonstrantima i smrtonosni stampedi.

Hodočašće u Meki započelo je juče. Do sada je u sveti grad Meku stiglo više od dva miliona hodočasnika, i to preko 1,7 miliona iz inostranstva i najmanje 500.000 iz Saudijske Arabije.

Stroge mere obezbeđenja 

Gradske vlasti uvele su stroge mere obezbeđenja kako bi se sprečili napadi ekstremista ili stampedo, u kojima je prethodnih godina poginuo veliki broj hodočasnika.

Protekle godine su uvedene izmene kako bi se izbegli ljudska stampeda koji nastaju kada masa hodočasnika naiđe na suženja, na primer na ulasku u Veliku džamiju ili na most Džamarat.

Najgori slučaj stampeda desio se januara 2006. godine kada su pod naletom mase hodočasnika pregažena 362 čoveka.

Islamski hodočasnici prelaze put koji je prorok Muhamed prešao pre 14 vekova nakon što je uklonio paganske idole iz Meke, njegovog rodnog grada i pozvao narod da priđe novoj veri koja danas okuplja više od milijardu ljudi širom sveta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. dec 2008, 08:22) - ismet [neregistrovani]

bajramska cestitka

hajrli kurban bajram svim muslimanima celog sveta