Masovna molitva u podnožju Arafata

Više od dva miliona muslimana okupilo se u podnožju brda Arafat, 15 kilometara istočno od svetog grada Meke, u jeku hodočašća, da bi molili Boga za oproštaj.

Okupljeni hodočasnici, koji su postavili više hiljada šatora u dolini Arafat, moliće se do zalaska sunca.

Muslimani mole u dolini Arafat za oprost i dobrobit sopstvenu kao i sve muslimanske braće. Hodočasnici će noćas otići do Muzdalife da sakupljaju kamenje kojim će tokom naredna tri dana gađati zidove koji simbolizuju đavola na mostu Džamarat.

Neki hodočasnici su rekli da će se moliti i za okončanje globalne finansijske krize.

Veliki muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul-Aziz Al al-Šeik izjavio je da je odstupanje od islamskog šerijatskog zakona uzrok globalne finansijske krize i drugih problema.

Kako je prikazala iranska državna televizija, uprkos zabrani političkih aktivnosti tokom hodočašća, ajatolah Mohamad Mohamadi Rejšari, šef iranske misije na hodočašću, održao je u dolini Arafat govor jednoj grupi hodočasnika koji su uzvikivali "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu".

Za sada Saudijska Arabija nije prijavila nijedan ozbiljniji problem tokom hodočašća sličan onima koje su se dešavale ranijih godina - požari, rušenje hotela, sukobi policajaca sa demonstrantima i smrtonosni stampedi.

Hodočašće u Meki započelo je juče. Do sada je u sveti grad Meku stiglo više od dva miliona hodočasnika, i to preko 1,7 miliona iz inostranstva i najmanje 500.000 iz Saudijske Arabije.

Stroge mere obezbeđenja 

Gradske vlasti uvele su stroge mere obezbeđenja kako bi se sprečili napadi ekstremista ili stampedo, u kojima je prethodnih godina poginuo veliki broj hodočasnika.

Protekle godine su uvedene izmene kako bi se izbegli ljudska stampeda koji nastaju kada masa hodočasnika naiđe na suženja, na primer na ulasku u Veliku džamiju ili na most Džamarat.

Najgori slučaj stampeda desio se januara 2006. godine kada su pod naletom mase hodočasnika pregažena 362 čoveka.

Islamski hodočasnici prelaze put koji je prorok Muhamed prešao pre 14 vekova nakon što je uklonio paganske idole iz Meke, njegovog rodnog grada i pozvao narod da priđe novoj veri koja danas okuplja više od milijardu ljudi širom sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво