Tramp diktirao Boltonu pismo za Kima

Pismo Donalda Trampa upućeno severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, američki predsednik je diktirao svom savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu.

To tvrdi republikanski senator Kori Gardner koji se u Beloj kući sastao sa Boltonom, nekoliko sati nakon što je Tramp objavio da otkazuje dugo očekivani sastanak sa Kimom koji je bio zakazan za 12. jun.

Gardner je za AP rekao da je Bolton pismo nazvao pokušajem da se "trgne" Kim koji je, kako navodi američka agencija, pokazao promenu stava posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Senator je naveo da je Severna Koreja odbila da uzvrati telefonski poziv američkoj administraciji i da je odbila razgovore na visokom nivou sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je pokazala "nedostatak ozbiljnosti" u pregovorima oko denuklearizacije, dodao je Gardner.

Tramp je juče otkazao samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju", prenela je agencija Rojters.

"Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak", napisao je Tramp u pismu severnokorejskom lideru.

Severna Koreja uništila je juče, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje Ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Severne Koreje, bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Severna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za nuklearno oružje na ceremoniju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво