Доналд Трамп отказао састанак са Ким Џонг Уном

Председник САД је поручио да је непримерено да у овом тренутку одржи планирани састанак са севернокорејским лидером "због огромног беса и отвореног непријатељства" које је Ким Џонг Ун показао у недавном саопштењу. Претходно, Пјонгјанг је поново запретио да ће отказати самит свог лидера Ким Џонг Уна и Доналда Трампа.

Амерички председник Доналд Трамп одустао је од састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, који је требало да се одржи на самиту 12. јуна у Сингапуру.

"Радовао сам се унапред што ћу бити тамо са Вама. Нажалост, због огромног беса и отвореног непријатељства приказаног у недавном саопштењу, сматрам да је непримерено, у овом тренутку, да се одржи овај дуго планирани састанак", написао је Трамп у писму севернокорејском лидеру.

Доналд Трамп је упозорио Ким Џонг Уна на нуклеарну моћ САД.

"Ви говорите о Вашој нуклеарној способности, али наша је тако масивна и моћна да молим Бога да никада не буде употребљена", написао је, између осталог, Трамп.

Председник САД је захвалио Киму на ослобађању талаца, који су сада код куће са својим породицама.

"То је био леп гест, који веома ценим", навео је амерички председник.

Свет, а посебно Северна Кореја, изгубио је велику шансу за трајни мир и велики напредак и богатство, оценио је Трамп, додајући да је пропуштена прилика и да је то "тужан моменат у историји".

Раније данас, Северна Кореја поново је запретила да ће отказати самит свог лидера Ким Џонг Уна и америчког председника Доналда Трампа, наводећи да је спремна за сусрет у циљу нуклеарног обрачуна, колико и за састанак за преговарачким столом.

Заменица министра за спољне послове Северне Кореје Чо Сон Хуј рекла је да је будућност самита Пјонгјанга и Вашингтона "у потпуности" на САД и осудила је коментаре америчког потпредседника Мајка Пенса, у којима је упоредио Северну Кореју са Либијом.

Чо Сон Хуј је Пенса назвала "политичким глупаном" јер је Северну Кореју, земљу с нуклеарним оружјем, упоредио са Либијом, која је, како је навела, само инсталирала неколико комада опреме и забављала се с њима.

"Самит би могао да се одржи касније у будућности"

Неколико сати након што је отказао самит, амерички председник је поручио да "чека да види" да ли ће се севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поново "ангажовати у конструктивном дијалогу.

Трамп је новинарима рекао да ће САД одржати санкције против Пјонгјанга и да се "максимални притисак на челу са САД наставља", преноси АП.

Упозоривши да је војска САД "спремна да, ако треба, одговори на несмотрене акције" Северне Кореје, амерички председник је навео да је у контакту са Јужном Корејом и Јапаном и да су оба савезника спремна да понесу велики део финансијског терета "уколико их задеси таква несрећна ситуација".

Дијалог са Северном Корејом, напоменуо је Трамп, донедавно је био добар, преноси Ројтерс. Трамп се нада да ће Ким Џонг Ун учинити оно што је добро за његов народ.

Рекао је и да би самит могао да се одржи касније у будућности.

На питање да ли мисли да би отказивање самита могло да повећа могућност избијања рата, амерички председник је одговорио: "Видећемо шта ће се догодити."

САД су, поручио је Трамп, спремније него икада пре да се супротставе било каквој претњи Северне Кореје, наводи британска агенција.

Помпео: Надам се наставку преговора, одлука на Киму

Државни секретар САД Мајкл Помпео рекао је, у првом коментару након отказивања самита, да се нада да ће Пјонгјанг и Вашингтон моћи да наставе преговоре о окончању нуклеарног програма Северне Кореје, али је истакао да је коначна одлука о томе на Ким Џонг Уну.

Помпео је, у обраћању Комитету Сената, Трампово писмо Киму прочитао наглас, рекавши да је то разочаравајући развој догађаја "мада не и изненађујући".

Навео је и да је Трамп одлуку о отказивању донео након састанака у среду на којима је закључио да самит не би био успешан.

У тим разговорима, рекао је Помпео, било је речи и о томе како би администрација САД поступила у погледу Северне Кореје. САД ће задржати на снази санкције против Пјонгјанга, рекао је Помпео, додавши да је "на неки начин, ситуација нормална".

Такође је навео да Пјонгјанг протеклих дана није одговарао на захтеве Трампове администрације да у Сингапур пошаље логистичке тимове уочи самита.

"Нисмо могли да спроведемо припреме између наша два тима које би биле неопходне да бисмо имали успешан самит", рекао је Помпео.

Напоменуо је да не сматра да је отказивање самита знак да је Ким "слаб лидер", закључивши да је, заправо, "Ким показао огромну способност да води своју земљу и свој тим".

На отказивање историјског самита реаговао је и Пентагон, који је саопштио да војска није променила став о Северној Кореји због Трампове данашње одлуке.

"Ниво будности је иначе висок – такав ниво будности увек имамо јер су се у прошлости они (Севернокорејци) показали као непредвидиви", рекао је генерал Кенет Мекензи, начелник Генералштаба оружаних снага САД, на брифингу у Пентагону, преноси Ројтерс.

Мун: Отказивање сусрета не сме да одложи денуклеаризацију

Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин изразио је дубоко жаљење због одлуке америчког председника, јавила је агенција Јонхап позивајући се на саопштење Плаве куће, а преноси Ројтерс.

Јонхап наводи да је Мун позвао Трампа и Кима да ступе у директне разговоре и рекао да денуклеаризација Корејског полуострва не треба да буде одлагана због одлуке о отказивању самита.

Такође, реагујући на отказивање самита, портпаролка британске премијерке Терезе Меј рекла је да је Велика Британија разочарана због тога што до састанка неће доћи као што је планирано.

Треба постићи споразум који може да доведе до потпуно проверљиве и неповратне денуклеаризације Корејског полуострва, рекла је портпаролка новинарима, преноси Ројтерс.

Пјонгјанг уништио локацију за нуклеарне пробе?

Северна Кореја уништила је раније данас, како тврди, локацију за нуклеарне пробе Пунгје Ри, у низу експлозија које су изведене у размаку од неколико сати, у присуству страних новинара.

Мета експлозија, које су изведене на локацији за нуклеарна тестирања, дубоко у планинама у слабо насељеном североистоку Северне Кореје, била су три тунела у подземној локацији и одређен број зграда у околној области.

Доналд Трамп је јуче, током сусрета са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином у Белој кући, наговестио одлагање састанка са Ким Џонг Уном.

Трамп и Мун су разговарали у тренутку када је дошло до новог заоштравања односа Сеула и Пјонгјанга због војних вежби које САД одржавају са Јужном Корејом.

Северна Кореја је већ раније због тих војних вежби одустала од састанка са Јужном Корејом, а такође су запретили да ће отказати планирани састанак Трампа и Кима у Сингапуру.

Ким Џонг Ун, који се раније снажно залагао за састанак са Трампом, у последње време је направио узмак због захтева САД за потпуну денуклеаризацију Северне Кореје, наводи АП.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара