Donald Tramp otkazao sastanak sa Kim Džong Unom

Predsednik SAD je poručio da je neprimereno da u ovom trenutku održi planirani sastanak sa severnokorejskim liderom "zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva" koje je Kim Džong Un pokazao u nedavnom saopštenju. Prethodno, Pjongjang je ponovo zapretio da će otkazati samit svog lidera Kim Džong Una i Donalda Trampa.

Američki predsednik Donald Tramp odustao je od sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da se održi na samitu 12. juna u Singapuru.

"Radovao sam se unapred što ću biti tamo sa Vama. Nažalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u nedavnom saopštenju, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak", napisao je Tramp u pismu severnokorejskom lideru.

Donald Tramp je upozorio Kim Džong Una na nuklearnu moć SAD.

"Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena", napisao je, između ostalog, Tramp.

Predsednik SAD je zahvalio Kimu na oslobađanju talaca, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama.

"To je bio lep gest, koji veoma cenim", naveo je američki predsednik.

Svet, a posebno Severna Koreja, izgubio je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo, ocenio je Tramp, dodajući da je propuštena prilika i da je to "tužan momenat u istoriji".

Ranije danas, Severna Koreja ponovo je zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje Čo Son Huj rekla je da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona "u potpunosti" na SAD i osudila je komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom.

Čo Son Huj je Pensa nazvala "političkim glupanom" jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.

"Samit bi mogao da se održi kasnije u budućnosti"

Nekoliko sati nakon što je otkazao samit, američki predsednik je poručio da "čeka da vidi" da li će se severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo "angažovati u konstruktivnom dijalogu.

Tramp je novinarima rekao da će SAD održati sankcije protiv Pjongjanga i da se "maksimalni pritisak na čelu sa SAD nastavlja", prenosi AP.

Upozorivši da je vojska SAD "spremna da, ako treba, odgovori na nesmotrene akcije" Severne Koreje, američki predsednik je naveo da je u kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da su oba saveznika spremna da ponesu veliki deo finansijskog tereta "ukoliko ih zadesi takva nesrećna situacija".

Dijalog sa Severnom Korejom, napomenuo je Tramp, donedavno je bio dobar, prenosi Rojters. Tramp se nada da će Kim Džong Un učiniti ono što je dobro za njegov narod.

Rekao je i da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti.

Na pitanje da li misli da bi otkazivanje samita moglo da poveća mogućnost izbijanja rata, američki predsednik je odgovorio: "Videćemo šta će se dogoditi."

SAD su, poručio je Tramp, spremnije nego ikada pre da se suprotstave bilo kakvoj pretnji Severne Koreje, navodi britanska agencija.

Pompeo: Nadam se nastavku pregovora, odluka na Kimu

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo rekao je, u prvom komentaru nakon otkazivanja samita, da se nada da će Pjongjang i Vašington moći da nastave pregovore o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje, ali je istakao da je konačna odluka o tome na Kim Džong Unu.

Pompeo je, u obraćanju Komitetu Senata, Trampovo pismo Kimu pročitao naglas, rekavši da je to razočaravajući razvoj događaja "mada ne i iznenađujući".

Naveo je i da je Tramp odluku o otkazivanju doneo nakon sastanaka u sredu na kojima je zaključio da samit ne bi bio uspešan.

U tim razgovorima, rekao je Pompeo, bilo je reči i o tome kako bi administracija SAD postupila u pogledu Severne Koreje. SAD će zadržati na snazi sankcije protiv Pjongjanga, rekao je Pompeo, dodavši da je "na neki način, situacija normalna".

Takođe je naveo da Pjongjang proteklih dana nije odgovarao na zahteve Trampove administracije da u Singapur pošalje logističke timove uoči samita.

"Nismo mogli da sprovedemo pripreme između naša dva tima koje bi bile neophodne da bismo imali uspešan samit", rekao je Pompeo.

Napomenuo je da ne smatra da je otkazivanje samita znak da je Kim "slab lider", zaključivši da je, zapravo, "Kim pokazao ogromnu sposobnost da vodi svoju zemlju i svoj tim".

Na otkazivanje istorijskog samita reagovao je i Pentagon, koji je saopštio da vojska nije promenila stav o Severnoj Koreji zbog Trampove današnje odluke.

"Nivo budnosti je inače visok – takav nivo budnosti uvek imamo jer su se u prošlosti oni (Severnokorejci) pokazali kao nepredvidivi", rekao je general Kenet Mekenzi, načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD, na brifingu u Pentagonu, prenosi Rojters.

Mun: Otkazivanje susreta ne sme da odloži denuklearizaciju

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In izrazio je duboko žaljenje zbog odluke američkog predsednika, javila je agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje Plave kuće, a prenosi Rojters.

Jonhap navodi da je Mun pozvao Trampa i Kima da stupe u direktne razgovore i rekao da denuklearizacija Korejskog poluostrva ne treba da bude odlagana zbog odluke o otkazivanju samita.

Takođe, reagujući na otkazivanje samita, portparolka britanske premijerke Tereze Mej rekla je da je Velika Britanija razočarana zbog toga što do sastanka neće doći kao što je planirano.

Treba postići sporazum koji može da dovede do potpuno proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva, rekla je portparolka novinarima, prenosi Rojters.

Pjongjang uništio lokaciju za nuklearne probe?

Severna Koreja uništila je ranije danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje Ri, u nizu eksplozija koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Severne Koreje, bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Donald Tramp je juče, tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u Beloj kući, nagovestio odlaganje sastanka sa Kim Džong Unom.

Tramp i Mun su razgovarali u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa Seula i Pjongjanga zbog vojnih vežbi koje SAD održavaju sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je već ranije zbog tih vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a takođe su zapretili da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Kim Džong Un, koji se ranije snažno zalagao za sastanak sa Trampom, u poslednje vreme je napravio uzmak zbog zahteva SAD za potpunu denuklearizaciju Severne Koreje, navodi AP.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво