Северна Кореја уништила полигон за нуклеарне пробе

Уз присуство страних новинара, Северна Кореја је, како тврди, уништила локацију за нуклеарне пробе Пунгје-ри, у низу експлозија, које су изведене у размаку од неколико сати.

Мета експлозија, које су изведене на локацији за нуклеарна тестирања, дубоко у планинама у слабо насељеном североистоку Северне Кореје, била су три тунела у подземној локацији и одређен број зграда у околној области.

Северна Кореја, међутим, није позвала међународне инспекторе за нуклеарно оружје на церемонију, истиче АП.

Међу групом новинара који су посматрали уништење била је и телевизијска екипа АП-а.

Како наводи америчка агенција, прва експлозија коју су новинари видели десила се у 11 сати по локалном времену, а севернокорејски званичници рекли су да је њоме уништен северни тунел, који је коришћен за пет нуклеарних проби између 2009. и 2017. године.

АП наводи, позивајући се на званичнике, да су западни и јужни тунели уништени у друге две експлозије око 14.20 и 16 часова.

Данашње уништење локације за нуклеарне пробе укључивало је и уништење посматрачких места и касарни, које су стражари и други радници у објекту.

Агенција напомиње да је још један тунел са источне стране објекта затворен након нуклеарне пробе 2006. године.

Новинари којима је дозвољено да сведоче уништењу стигли су ујутру на локацију и остали на месту око девет сати.

Северна Кореја је свих шест нуклеарних проби спровела на полигону Пунгје-ри, који се састоји од тунела ископаних испод планине Мантапсан.

Затварање полигона раније је најавио лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, уочи планираног самита са америчким председником Доналдом Трампом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се