SAD blokiraju istragu o smrti Palestinaca u neredima u Gazi

Sjedinjene Američke Države blokirale su poziv Saveta bezbednosti UN na istragu o smrti više od 50 Palestinaca, stradalih u okršajima sa izraelskim trupama u Gazi. Hitna sednica, koja je počela minutom ćutanja, sazvana je na zahtev Kuvajta. Američka ambasadorka pohvalila Izrael zbog uzdržanosti i napustila sednicu kada je počeo da govori predstavnik Palestine.

Sjedinjene Američke Države blokirale su poziv Saveta bezbednosti UN da se sprovede istraga o smrti više od 50 Palestinaca tokom demonstracija u Pojasu Gaze, i pohvalile Izrael zbog uzdržanosti koju je pokazao tokom nereda.

"Nijedna država u ovoj sali ne bi pokazala više uzdržanosti od Izraela", rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, ponavljajući stav Vašingtona da odgovornost za krvoproliće snosi Hamas. 

Niki Hejli je napustila salu u kojoj se održavaju sednice Saveta bezbednosti UN kada je počeo da govori predstavnik Palestine. 

Na početku sednice, poljska ambasadorka Joana Vronecka, čija zemlja predsedava SB UN, pozvala je ambasadore najmoćnijeg tela svetske organizacije da minutom ćutanja odaju počast ubijenim Palestincima.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je bio najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u Pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamas i Izraela.

Održavanje sednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca.

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

U palestinskom selu Kalandiji na Zapadnoj obali danas je došlo do novih sukoba. Tridesetak mladića kamenicama je gađalo izraelsku policiju, koja je odgovorila šok-bombama i nastavila da ih juri, javio je specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво