SAD blokiraju istragu o smrti Palestinaca u neredima u Gazi

Sjedinjene Američke Države blokirale su poziv Saveta bezbednosti UN na istragu o smrti više od 50 Palestinaca, stradalih u okršajima sa izraelskim trupama u Gazi. Hitna sednica, koja je počela minutom ćutanja, sazvana je na zahtev Kuvajta. Američka ambasadorka pohvalila Izrael zbog uzdržanosti i napustila sednicu kada je počeo da govori predstavnik Palestine.

Sjedinjene Američke Države blokirale su poziv Saveta bezbednosti UN da se sprovede istraga o smrti više od 50 Palestinaca tokom demonstracija u Pojasu Gaze, i pohvalile Izrael zbog uzdržanosti koju je pokazao tokom nereda.

"Nijedna država u ovoj sali ne bi pokazala više uzdržanosti od Izraela", rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, ponavljajući stav Vašingtona da odgovornost za krvoproliće snosi Hamas. 

Niki Hejli je napustila salu u kojoj se održavaju sednice Saveta bezbednosti UN kada je počeo da govori predstavnik Palestine. 

Na početku sednice, poljska ambasadorka Joana Vronecka, čija zemlja predsedava SB UN, pozvala je ambasadore najmoćnijeg tela svetske organizacije da minutom ćutanja odaju počast ubijenim Palestincima.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je bio najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u Pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamas i Izraela.

Održavanje sednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca.

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

U palestinskom selu Kalandiji na Zapadnoj obali danas je došlo do novih sukoba. Tridesetak mladića kamenicama je gađalo izraelsku policiju, koja je odgovorila šok-bombama i nastavila da ih juri, javio je specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić.  

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 07:29)
Mile [neregistrovani]

pa baš i nije apsolutno suverena zemlja...

kao prvo bez vojne i ekonomske pomoći SAD ne bi opstali ni dana u ovako neprijateljskom okruženju arapskih država, Turske i Irana, a kao drugo pitanje, teritorija odnosno granica Izraela nije definitivno rešena, pogotovo pitanje Jerusalima, čiji je istočni deo okupiran u šestodnevnom ratu 1967. godine, nije to baš sve jednostavno kako se čini oku prostog posmatrača.

(sreda, 16. maj 2018, 05:53)
Dragan S [neregistrovani]

Kolikoo zivota

Koliko zivota Palestinaca vrede kao jedan zivot Engleskog agenta Skripalja, izgleda da i zivot 1000 Palestinaca nisu merilo oko kojeg se moze raspravljati. kada je Americki interes u pitanju . A da se ne podsecamo na iscenirani dogadjaj u Racku kada je navodni masakar posluzio za otpocinjanje rata i bombardovanje Srbije .

(sreda, 16. maj 2018, 04:30)
anonymous [neregistrovani]

Kad Amerikanci i njihovi

Štićenici ubijaju civile onda se ne krše ljudska prava,Tada se o tome ne želi niti slušati.

(sreda, 16. maj 2018, 02:47)
anonymous [neregistrovani]

@ Ne vidim problem

...i okupira tudje teritorije i podize naselja na okupiranim teritorija??

(utorak, 15. maj 2018, 20:17)
anonymous [neregistrovani]

Jasno,da jasnije ne moze...

...biti!Ko jos moze verovati SAD,kada govore o tome da im je interes "Mir u svetu".
Ne zele da se istrazi odgovornost za smrt pedesetak demonstranata,jer oni unapred znaju ko je kriv.
Ne zele ni pocast poginulim da odaju.

(utorak, 15. maj 2018, 20:01)
anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Opet se nekom priprema Nobelova nagrada za "mir " (jadan Nobel ) .

(utorak, 15. maj 2018, 19:55)
Воронцов [neregistrovani]

САД су све то и закувале

Израел греши што је превише сигуран у моћ свога оружја. Требало би да теже компромисима, да избегавају сваке делатности које ће провоцирати другу страну. Реч мир требало би да има највећу вредност. Насиље производи само додатну мржњу, а мржња никада није добра и мржња не води добту.

(utorak, 15. maj 2018, 19:48)
anonymous [neregistrovani]

Nenaoruzani narod

Nenaoruzani narod sa dijecom u narucju koji ide na metke. Treba li tu humanost prema rodjenoj dijeci pozdravljati? Za par secundi TV slike zrtvovati dijete.

(utorak, 15. maj 2018, 19:46)
Goran [neregistrovani]

Ne vidim problem

Izrael je suverena drzava koja ima pravo da brani svoju teritoriju i svoj narod svim sredstvima.

(utorak, 15. maj 2018, 19:19)
Zika [neregistrovani]

Dvolicnost

Naravno kada je njihov interes za potpuno neopravdano postavljanje ambasade u Jerusalimu ugrozen i kada zbog demonstracija i eventualne stete na zgradi ambasade pobiju tolike ljude i rane jos 30 puta vise onda je to opravdano ali isto tako znaju da traze da se ispita namesten scenario trovanja bojnim otrovima u Siriji, i da uvode saknkcije Rusiji zbog Ukrajine i Krima gde zivi preko 90% Rusa . Kakvo licemerje, prosto da ne poverujes !