Najmanje 58 mrtvih u Gazi, UN traže istragu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će razgovarati o jučerašnjim neredima na granici Izraela i Pojasa Gaze. Najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru tokom protesta protiv otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu. Za danas najavljeni novi protesti. Britanija traži istragu o nasilju.

Dan posle izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je najmanje 58 osoba ubijeno, Palestinci sahranjuju mrtve. Najavljeni su novi protesti, ali manjeg obima. 

Današnji dan za Palestince je "nakba", u prevodu "katastrofa", jer evocira bolne uspomene na nastanak države Izrael pre 70 godina, kada je na stotine hiljada njihovih sugrađana bilo proterano ili primorano na beg.

U Pojasu Gaze danas prebrojavaju žrtve jučerašnjih nereda, tako da broj ubijenih i ranjenih nije konačan.

Arapi sa kojima je specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić razgovarao zatečeni su informacijom da je među poginulima i beba stara osam meseci. Uzrok smrti je udisanje suzavca.

U Jerusalimu je za sada mirno, a povećano je prisustvo policije koja legitimiše uglavnom građane arapskog porekla, javlja specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić iz Jerusalima.

Grad, inače, izgleda svečano, svuda su izraelske i američke zastave, kao i plakati u čast predsednika SAD Donalda Trampa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u nedelju na svečanost povodom otvaranja američke ambasade, pozvao diplomate iz 86 zemalja, piše Politika, a odazvale su se 32, među kojima i Srbija, Albanija, Makedonija. Većina ambasadora država članica Evropske unije – bojkotovala je svečanost.

U međuvremenu, na jugu Izraela, u blizini granice s Gazom, danas se začula sirena koja upozorava na raketni napad, ali se ispostavilo da je uzbuna bila lažna, saopštila je izraelska vojska, prenosi Rojters.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN  

Na zahtev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Turska je najavila opoziv ambasadora iz Vašingtona i Tel Aviva, a ambasadora iz Izraela povlači i Južna Afrika.

"Izrael je teroristička država i koraci koje preduzimaju to i dokazuju. Nažalost, SAD sarađuju sa Izraelom nemilosrdno kao što su sarađivali sa kurdskom milicijom u Siriji i Islamskom državom, iako su govorili da se protiv nje bore. Ovo što je Izrael uradio je genocid i nije prvi put da je Izrael izvršio genocid", rekao je turksi predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

Američka administracija je decenijama izbegavala preseljenje ambasade, što je Donald Tramp vrlo brzo učinio. Palestinci su time izgubili nadu da će se stvari političkim putem rešiti.

"Zločin selidbe američke ambasade je neopravdan, agresivan čin prema našoj zemlji i večnoj prestonici Palestine – Jerusalimu", rekao je predstavnik Hamasa Halil el Haja.

Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je da su svesni izveštaja o nasilju u oblasti Gaze.

"Odgovornost za tragične smrti su samo na Hamasu. Hamas je namerno i cinično provocirao ovakav odgovor i, kao što je rekao državni sekretar, Izrael je imao pravo da se brani", poručio je Šah.

Britanija traži istragu o nasilju u Pojasu Gaze 

Velika Britanija pozvala je da se sprovede istraga o događajima na granici Izraela i Pojasa Gaze.

"Trebalo bi da postoji istraga o tome. Velika Britanija je bila jasna u pozivu na hitnu potrebu da se utvrde činjenice o tome šta se dogodilo, uključujući i zašto je korišćena bojeva municija u takvom obimu", rekao je u parlamentu ministar kancelarije za spoljne poslove Alister Bert.

On je naveo da postoje različiti oblici istrage, koje je moguće sprovesti preko Ujedinjenih nacija, ali da je potrebno pronaći "pravu formulu", preneo je Rojters.

Bert je, istovremeno, pozvao SAD da pokažu veće razumevanje za uzroke izraelsko-palestinskog sukoba, nakon što je otvaranje američke ambasade u Jerusalimu izazvalo nasilje u Pojasu Gaze.

UN: Izrael prekršio međunarodne norme vatrom na demonstrante

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je Izrael više puta prekršio međunarodne norme korišteći smrtonosnu vatru kako bi rasterala demonstrante sa svoje granice sa Gazom.

"Izgleda da svako može da bude usmrćen ili ranjen - žene, deca, predstavnici medija, osoblje Hitne pomoći i policije, prolaznici...", rekao je portparol Kancelarije Rupert Kolvil na brifingu UN u Ženevi, prenosi AP.

Prema Kolvilovim rečima, propisi međunarodnog prava se "ignorišu ponovo i ponovo".

Kolvil je priznao pravo Izraela da brani svoje granice, ali je istakao da bi smrtonosna sila trebalo da bude "sredstvo kojem se pribegava u krajnjem slučaju".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара