Nuklearni sporazum sa Iranom, ko kome okreće leđa?

Još se sagledavaju posledice odluke Donalda Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Oštre reakcije i negodovanje evropskih lidera dovele su do analiza da je vreme da Evropska unija preuzme ulogu lidera i Americi kaže "zbogom". Analitičari podsećaju da je takvih ambicija bilo i ranije, da je Evropa ekonomski sposobna za tu ulogu. Međutim, jedna važna karika nedostaje.

Kako jednim potezom uneti globalnu neizvesnost? Po svetski mir, a potencijalno i na finansijskom i naftnom tržištu. To zna Donald Tramp. I doprineo je povlačenjem parafa sa sporazuma kojim su svetske sile pre tri godine ograničile iranske nuklearne sposobnosti.

"On nije doneo spokoj, nije doneo mir i nikada ga neće doneti", rekao je Tramp.

Partneri u sporazumu, oni evropski, odluku su videli kao okretanje leđa. "Ne budimo slabi. Evropa mora da gradi svoj suverenitet i ne sme da dozvoli da joj druge sile određuju kurs", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Evropa mora da uzme sudbinu u svoje ruke.

Za početak, uzima je odlukom da nastave sa primenom sporazuma. Šta im je dalje činiti sugeriše nemački Špigl – slikovito naslovnom stranom, ali i oštrim tekstom kojim se predlaže otpor Americi.

"Na tom planu možemo da očekujemo samo rast konflikta i nije neobično da je Merkel u društvu Makrona izjavila da EU više ne može da računa čak ni na bezbednost i zaštitu od Amerike. Dakle, to je popuni gubitak međunarodnog kredibiliteta institucije predsednika SAD", kaže Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

Globalno pregrupisavanje 

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU kaže da se može zaključiti da svet ulazi u fazu dodatne globalne neizvesnosti i u bezbednosnom i u političkom smislu.

"Možda je najtačnija ocena onoga što je Tramp učinio – izjava bivšeg direktora CIA, da je takav potez i glup i opasan", smatra Dragojlovićeva.

Da su takve okolnosti pogodne za globalno pregrupisavanje stav je čelnika Evropske komisije. Junker misli da je vreme za preuzmanje globalnog vođstva od SAD.

"Kada je dovedena u ovakvu jednu situaciju da predsednik SAD hoće od nje da pravi kućnog ljubimca, onda raste otpor unutar EU", rekao je Jakšić.

Koliko će to ići lako, ne verujem da može – pre svega zbog vojnog faktora, jer Evropa – bez obzira na to što govori u poslednje vreme da bi volela da ima sopstvene oružane snage daleko je od toga i daleko je od vojnih potencijala koje ima Amerika, kaže Jakšić.

Otuda i mišljenje da se karika koja veže Brisel i Vašington samo na kratko prekinula. Slično kao posle povlačenja iz klimatskog sporazuma. Prilika za spajanje su novi interesi. Najveća žrtva ovoga puta je Bliski istok gde je unet novi nemir.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. maj 2018, 16:30)
anonymous( ne imenovani) [neregistrovani]

vojna karika neosnovna

bilo bi super za evropu otkaciti se od US ali prije svega mora da se otplati sva zelezarija
koju su US postavili na granice Rusije A iz godine u godinu camate ce da rastu
Evropa nema izlaz ona je u smrtnom zagrljaju Amerike

(ponedeljak, 14. maj 2018, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

Vojna karika je neosnovana

Cemu USA vojne baze i bojeve glave u EU? Koga se to boje, komunistickog SSSR-a? Taj vise ne postoji, a Rusi nikad nisu vodili osvajacke ratove protiv EU zemalja. Dakle sva vojna ''klika'' je u sluzbi USA ''hegemona''. Najbolje rijesenje za eUropljane je otkaciti USA, naoruzati se dobrim i povoljnim ruskim oruzjem i konacno postati nezavisan.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 10:04)
anonymous [neregistrovani]

Novi rat

Dobro je u tekstu receno; samo vojna karika drzi EU i USA u zajednistvu. Drugim recima vojna stega koju drze USA.
Da nebi doslo do popustanja te stege USA ce zapoceti novi rat koji ce voditi NATO.
Uostalom, to razilazenje oko Irana je je samo maska kako Iran nebi istupio iz sporazuma a da ga sankcije oslabe. Svi su oni na strani USA po pravilu moranja.