Mogerini: EU snažnija nego pre dve godine

Šefica diplomatije Federika Mogerini smatra da je EU mnogo snažnija nego pre dve godine kada je bila u stanju duboke krize.

"Evropski način za postizanje mira i bezbednosti podrazumeva da bezbednost dolazi samo uz pomirenje, prevazilaženje starih konflikata i rana", poručila je Mogerini.

Visoka predstavica EU za odbranu i bezbednost je, govoreći u Firenci na konferenciji o "Stanju unije 2018", ocenila da se svet danas nalazi u "stanju haosa" gde konflikti i konfrontacije preovlađuju nad razumom.

"Kada stvari ne idu dobro, racionalnost, smirenost, poštovanje i dijalog su najpotrebniji kako bi se izbegli najgori scenariji, sprečilo da konflikti izmaknu kontroli, zadržale tenzije i očuvalo ono što je funkcionalno i što daje rezultate, kao što je slučaj sa iranskim nuklearnim programom", kazala je ona.

"Izgleda da su vika, uvrede, zastrašivanje i sistematsko uništavanje onoga što je uspostavljeno odlika današenjeg vremena, a tajna potrebne promene nije uništavanje starog, već izgradanja novog", poručila je Mogerini.

Prema njenim rečima, ono što vodi rešenju konfliktnih situacija širom svetu su strpljenje, umetnost pravljenja kompromisa i rešenja gde su svi na dobitku i gde su zastupljeni interesi svih strana.

"Evropski način je postao jedini efikasan način za mir i bezbednost u svetu gde su vojna sredstava ponekad potrebna, ali nikad dovoljna. Evropski način za postizanje mira i bezbednosti jeste nešto što smo sami naučili, čirim sveta , ali i unutar Evrope, i podrazumeva da bezbednost dolazi samo uz pomirenje, prevazilaženje starih konflikata i rana", izjavila je šefica EU diplomatije.

Mogerini je u govoru na konferenciji posvećenoj "Stanju unije 2018" podsetila da je EU bila u dubokoj krizi pre samo dve godine, "kada su svi govorili da je izlazak Velike Bitanije iz EU kraj Unije".

"Prošle godine, na obležavanju 60 godina postajanja EU u Rimu, 27 država članica su se ponovo založili za Uniju kao jedini način da efikasno i snažno zaštite svoje nacionalne interese u današnjem svetu", izjavila je Mogerini.

Mogerini je upozorila da se, iako osnažena, EU danas nalazi pred izazovima i poručila da je na svakom građaninu Evrope da investira u EU kao najsnažnje oružnje zajedničkog suvereniteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво