Sirijska vojska: Oboren veliki broj raketa, troje mrtvih

Izrael je ispalio više od 70 raketa na iranske baze u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane navodeći da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila više od polovine tih projektila. U sirijskoj vojsci navode da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dve.

Tokom noći iranske snage su u Siriji izvele raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, nakon čega je Izrael odgovorio na napad.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je 28 izraelskih borbenih aviona tipa F-15 i F-16 ispalilo oko 60 raketa vazduh–zemlja tokom dvočasovnog napada. Dodaje se da je Izrael takođe ispalio i više od deset taktičkih raketa zemlja–zemlja.

"Meta napada (Izraela) bile su iranske oružane jedinice kao i pozicije jedinica vazdušne odbrane sirijske vojske kod Damaska i u južnoj Siriji", saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi Tas.

Kako se navodi, "odgovarajući na izraelski napad, sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više od polovine raketa".

Sirijska vojska je saopštila da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dve, kao i da su uništeni radarska stanica, skladište municije i oštećeni sistemi protivvazdušne odbrane.

Brigadni general sirijske vojske Ali Majhub, koji je pročitao saopštenje na sirijskoj televiziji, nije precizirao da li su među ubijenima ili ranjenima iranski vojnici ili pripadnici milicije koju podržava Iran.

Sirijska opservatorija za ljudska prava prethodno je saopštila da je u izraelskim napadima poginulo najmanje dvadeset troje ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

Izrael tvrdi da su napadi pogodili skoro svu infrastrukturu iranske vojske u Siriji pošto su iranske snage prvi put ispalile rakete na izraelsku teritoriju.

Netanijahu: Iran preterao, vazdušni udari pravi odgovor

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da su vazdušni napadi Izraela na iranske ciljeve u Siriji bili "odgovarajući" zato što je Iran "prešao crvenu liniju", prenosi Rojters.

Netanijahu je u kratkoj video-poruci rekao da je Izrael izveo "veoma širok napad na iranske mete u Siriji".

"Mi se nalazimo usred bitke koja se otegla i naša politika je jasna: Mi nećemo dozvoliti Iranu da se vojno ušanči u Siriji", poručio je Netanijahu.

Ovo je bio najjači izraelski napad u Siriji od rata 1973. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара