Размена ватре на Голанској висоравни, сирене за узбуну у Израелу

Сирене за ваздушну опасност чуле су се на Голанској висоравни, а израелска војска упозорила је становнике те области да остану у својим кућама, пошто су одговорили на ватру из пројектила који су стигли са иранских положаја у Сирији. Уништено је више сиријских ваздушних одбрамбених система, саопштава израелска војска.

Сирене су се зачуле недуго пошто су сиријски државни медији јавили да је израелска војска испалила пројектиле на сиријске снаге непосредно пре поноћи.

Израелска војска убрзо је саопштила да је са положаја иранске Револуционарне гарде у Сирији испаљено двадесетак пројектила ка израелским снагама на Голанској висоравни, као и да је деловала противракетна одбрана.

Израелски авиони су затим гађали десетине иранских мета у Сирији – складиште оружја, логистичке циљеве и обавештајне центре које користе елитне иранске јединице у Сирији, саопштила је војска. Уништено је више сиријских ваздушних одбрамбених система, наводе у Израелу.

Приликом напада, ниједан израелски авион није погођен, саопштила је војска.

Руско министарство је навело да је сиријска противваздушна одбрана оборила више од половине ракета. Министарство додаје да се проверавају наводи о томе која је штета нанета иранским оружаним јединицама, сиријској војсци и цивилној инфраструктури.

Како се наводи, то је до сада била најинтензивнија акција израелске војске у Сирији од почетка грађанског рата 2011. године.

Засад нема података о евентуалној штети на иранској страни, а мало пре зоре у сиријској престоници Дамаску одјекнуло је неколико експлозија.

Израелска војска је већ данима у стању приправности после серије ваздушних удара снага те државе на Сирију, али и прилично напете ситуације која влада на Блиском истоку након одлуке америчког председника Доналда Трампа да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво