Tvorac "novičoka" o slučaju "Skripalj"

Vladimir Uglev, ruski naučnik koji je pomogao da se razvije nervni agens "novičok" za Sovjetski Savez, kaže da je cilj programa bio da se proizvede mnogo moćnija supstanca od nervnog agensa Ve-Iks (VX), čak i do 10 puta.

"Mi smo to i uradili", rekao je Uglev (71) za Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, ako je nervni agens toliko moćan, pitanje je kako su bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka preživeli.

"Uveren sam da su primili malu dozu", rekao je Uglev.

Dodao je i da Skripaljevi nisu prve žrtve koje nosi na duši.

"Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom. Jednom je novičok A-240 iskipeo i na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kiselinu i oprao je peroksidom", rekao je Uglev koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije.

Govoreći o tome što Rusija negira umešnost u trovanje Skripaljevih, Uglev je ukazao da se krivica Rusije ne može dokazati dok se ne pronađe tuba sa otrovom.

"Logika dešavanja ukazuje da iza toga stoji Rusija, kao i brzina kojom su lideri negirali krivicu. Oni su tako brzo kazali da nije Rusija umešana. To je kao kada lopov nešto ukrade u prodavnici. On će prvi povikati da lopov nije tu, već tamo", rekao je Uglev.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su 4. marta u Solsberiju u nesvesnom stanju, a utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom "novičokom" koji se ranije proizvodio u Sovjetskom Savezu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво