"Avio-kompanije treba da plate kompenzaciju zbog odloženih letova"

Evropski sud pravde saopštio je da avio-kompanije moraju da plate putnicima kompenzaciju za odložene letove, koje su izazvali iznenadni štrajkovi zbog odluka menadžmenta.

Pred Evropski sud pravde izneto je nekoliko predmeta nakon što je nemačka avio-kompanija "TUI flaj" saopštila da je iznenadni štrajk 2016. godine, koji nije formalno inicirao sindikat, bio "vanredni događaj", te da kompanija nije odgovorna da isplati kompenzaciju za odložene letove.

Štrajk je usledio nakon što je "TUI flaj" objavio plan restrukturiranja.

Rojters podseća da pravila EU predviđaju da putnici, čiji su letovi odloženi, imaju pravo na kompenzaciju od 600 evra, u zavisnosti od dužine leta.

Avio-kompanije su oslobođene da plate tu kompenzaciju, ukoliko dokažu da su "vanredne okolnosti" razlog za odlaganje letova, koje kompanija nije mogla "razumno da izbegne".

Evropski sud pravde, stoga, nije saglasan s mišljenjem "TUI flaja" i navodi da su takve okolnosti jedino relevantne ako nisu deo normalne aktivnosti avio-kompanije i ako su van njene kontrole.

Sudije smatraju da je rekonstrukcija bila deo normalnog poslovanja kompanije, te da se mogao predvideti rizik od neslaganja i sukoba s osobljem.

"Ne može se smatrati da je pitanje iznenadnog štrajka u sadašnjem slučaju izvan stvarne kontrole TUI flaja", navodi Evropski sud.

Evropski sud pravde dodao je i da bi pravljenje razlike između iznenadnih štrajkova i štrajkova koje organizuju sindikati učinilo da kompenzacija za putnike zavisi od pravila u različitim zemljama EU, što bi moglo da ugrozi prava putnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво