"Treba nam neko poput Poaroa za slučaj Skripalja"

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko kaže da je napad nervnom supstancom na bivšeg dvostrukog špijuna u Britaniji misterija koju treba da proučava neko poput izmišljenog detektiva Herkula Poaroa. Britanski savet po naređenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova obustavio rad u Rusiji.

Aleksandar Jakovenko je tako odgovorio na novinarsko pitanje da li Rusija incident sa trovanjem Sergeja Skripalja smatra šalom, budući da je ruska ambasada na Tviteru napisala da je "bez dokaza o tome šta se desilo, detektiv iz romana Agate Kristi, Poaro potreban u Solsberiju", prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ruska ambasada nema nijednu informaciju, jer je istraga poverljiva.

"Ne znamo motiv britanske vlade jer oni kažu da je slučaj veoma komplikovan. Treba nam mudrost osobe poput Poaroa da ga istraži", rekao je Jakovenko.

Naveo je i da Velika Britanija ima istoriju kršenja međunarodnog prava i da joj se ne može verovati, prenosi AP.

"Ne možete uzeti britanske optužbe zdravo za gotovo. Istorija je pokazala da se britanski stavovi moraju dokazati. Zahtevamo potpunu transparentnost istrage uz punu saradnju sa Rusijom i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja", rekao je ruski ambasador.

Britanski savet u Rusiji obustavio rad

U međuvremenu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo Britanskom savetu da obustavi aktivnosti u Rusiji.

"Britanski savet je otkazao sve zakazane programe i događaje. Duboko žalimo zbog toga, zahvalni smo na vašem razumevanju", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Britanski savet je institucija koja promoviše britansku kulturu u inostranstvu, a u Moskvi je radila od 1959. godine.

Kako je agencija AP prošle nedelje izvestila, Rusija je saopštila da proteruje dvadeset troje britanskih diplomata, kao odgovor na prethodno proterivanje dvadeset troje ruskih diplomata iz Britanije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana i istaklo da ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji.

Kako su agencije tada prenele, ruska vlada odlučila je i da zatvori Britanski savet u Rusiji i da zatvori britanski konzulat u Sankt Peterburgu.

Britanska premijerka Tereze Mej prethodno je donela odluku o proterivanju dvadeset troje ruskih diplomata iz Britanije, a britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje kontrašpijuna Sergeja Skriplja u Britaniji, što je Putinov portparol energično negirao.

Skripalj i njegova ćerka Julija i dalje se nalaze u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom, 4. marta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи