Putin: Nećemo ulaziti u novu trku u naoružanju

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Moskva nema nameru da se uključuje u novu trku u naoružanju i da će se zalagati za konstruktivne odnose sa drugim zemljama. Svetski zvaničnici čestitali Putinu pobedu.

Reizabrani predsednik Rusije se sastao sa kandidatima koji su u nedelju učestvovali u trci za predsednika države. Govorio je o naoružanju u svetskim okvirima, ali i o unutrašnjoj politici zemlje.

"Naravno da poklanjamo i da ćemo poklanjati neophodnu pažnju daljem jačanju borbene gotovosti zemlje", rekao je Putin na sastanku.

Prema njegovim rečima, niko nema nameru da podstiče nekakvu trku u naoružanju.

"Mi, naprotiv, nameravamo da sa svim zemljama razvijamo konstruktivne odnose", istakao je Putin, dodajući da će Rusija uložiti sve napore da bi "političkim i diplomatskim sredstvima rešila sve sporove sa partnerima", prenele su agencije.

Naveo je da će se usredsrediti na podizanje životnog standarda, poboljšanje zdravstvene zaštite, obrazovanje.

"Fokus ćemo pre svega staviti na unutrašnju politiku: na rast ekonomije Ruske Federacije kroz podsticaj inovacija, takođe i na razvoj sektora zdravstvene zaštite, obrazovanja, industrijske proizvodnje i infrastrukture – dakle svih onih oblasti ključnih za napredak zemlje i podizanje životnog standarda građana", rekao je Putin. 

Putin će biti na čelu Rusije još šest godina, pošto mu je na predsedničkim izborima poverenje za novi mandat poverilo više od 50 miliona birača – skoro 77 odsto.

Čestitke Putinu 

Pobedu su Putinu čestitali svetski zvaničnici, a među prvima predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping.

Reizabrani predsednik Rusije je danas razgovarao telefonom sa premijerom Japana Šinzom Abeom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kao i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je čestitala Putinu. "Sada je važnije nego ikad da nastavimo dijalog i unapređujemo odnose između naših zemalja i ljudi. Na osnovu toga, trebalo bi da nastojimo da konstruktivno rešavamo bilateralne i međunarodne izazove i pronađemo održiva rešenja", poručila je Merkelova Putinu.

Bela kuća je saopštila da nije iznenađena rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji. Portparol Hogan Gidli je rekao da za sada nije predviđeno da američki predsednik telefonom čestita Putinu pobedu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи