Путин поново на челу Русије

Владимир Путин је освојио 76,66 одсто гласова на председничким изборима у Русији, показују резултати након 99,84 одсто пребројаних листића. Путин поручио окупљеним присталицама у Москви да у подршци која му је дата види поверење грађана и наду за даљи развој земље.

08.45 -  Према подацима Централне изборне комисије, на основу 99,84 одсто пребројаних  листића, за Путина гласало 76,66 одсто бирача, што је његов рекорд у досадашњим изборима у Русији. 

23.30 – Агенција Тас преноси да је после 80 одсто обрађеног бирачког материјала, Путин добио 76,18 одсто гласова бирача. 

22.15  Након 60 одсто пребројаних гласова, Путин добио поверење 75,57 одсто грађана који су гласали, саопштила је Централна изборна комисија Русије.

21.15 – Путин захвалио својим присталицама окупљеним на московском Црвеном тргу, поручивши да је пред Русијом велика будућност уколико народ остане уједињен.

21.05 – Председник Србије Александар Вучић честитао је Путину освајање четвртог мандата на месту председника Русије.

20.20 – Ројтерс констатује да је Путин остварио глатку победу на председничким изборима, наводећи да је после 30 одсто пребројаних листића освојио 73,1 одсто гласова грађана изашлих на изборе.

19.02 – Путин освојио 73,9 одсто гласова према излазним анкетама, објавила ТВ станица Русија 24. Павел Грудињин је освојио 11,2 одсто гласова, Владимир Жириновски 6,7, а Ксенија Собчак 2,5.

19.00 – Затворена бирачка места и у најзападнијој тачки Русије – Калињинградској области. У току бројање гласова.

Владимир Путин остварио је убедљиву победу на председничким изборима у Русији освојивши свој четврти мандат. Како је саопштила руска Централна изборна комисија, након 99,79 одсто пребројаних гласова, Путин добио поверење 76,67 одсто грађана који су гласали.

Путин се захвалио својим присталицама окупљеним у центру Москве, поручивши да је пред Русијом велика будућност уколико народ остане уједињен.

"Обраћам се вама који сте се окупили овде, али и свим присталицама широм земље. Хвала вам за резултат", рекао је Путин на свечаности поводом четврте годишњице откако су Крим и Севастопољ припројени Русији, што западне земље оспоравају, захтевајући поштовање територијалног интегритета Украјине.

Концерт "Русија, Крим, Севастопољ" одржан је на Мањежном тргу у центру руске престонице.

Путин је нагласио да у тој подршци види поверење грађана и наду за даљи развој земље и позвао је Русе да одрже јединство.

На питање новинара у изборном штабу да ли размишља о наредном мандату 2030. године, одговорио је да је смешно питати га тако нешто узвративши контрапитањем: "Да ли ћу доживети стоту?". 

Прокоментарисао је и то што је руским држављанима у Украјини било онемогућено да гласа, рекавши да је то безобразлук, али да Русија на то неће одговарати.

Према излазним анкетама које је по затварању бирачких места објавила телевизија Русија 24, Владимир Путин је остварио победу са 73,9 одсто освојених гласова. Друго место држи Павел Грудињин са 11,2 одсто гласова, потом следе Владимир Жириновски 6,7 и Ксенија Собчак 2,5 одсто гласова.

На изборима 2012. Путин је освојио 63,6 одсто гласова, а други је био лидер Комунистичке партије Русије Генадиј Зјуганов са 17,2 одсто.

Право гласа на председничким изборима у Русији имало је скоро 111 милиона бирача. До 18 часова по московском времену гласало је 59,93 одсто њих, саопштила је Централна изборна комисија.

Како је наглашено из руског ЦИК-а, излазност до 17 часова била је већа него на претходним председничким изборима, преноси Раша тудеј. До 17 часова по московском времену изашло је 51,9 одсто бирача, а 2012. године 47,6 одсто. 

На председничким изборима 2012. године гласало је укупно 65,3 одсто гласача.

Гласање на председничким изборима је пратило шест међупарламентарних организација и око 150 међународних посматрача. 

Због 11 временских зона, прва бирачка места су отворена на крајњем истоку Руске Федерације, у регионима Камчатка и Чукотка, у суботу.

Руски званичници су током гласања објавили да проверавају неколико инцидената с убацивањем лажних листића у кутије на бирачким местима, преноси АП.

АП наводи да су независни посматрачи избора и активисти изнели тврдње о бројним инцидентима с убацивањем раније заокружених листића и другим нерегуларностима.

Поред Путина, за најмоћнију функцију у земљи борили су се, међу осталима, лидер Либерално-демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски и бизнисмен Павел Грудињин као кандидат Комунистичке партије.

На изборима су се надметали и суоснивач странке Јаблоко Григориј Јавлински, лидер Партије раста и привредни омбудсман Борис Титов, челник странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин, ТВ водитељка и политичка активисткиња Ксенија Собчак – коју је номиновала Грађанска иницијатива – и лидер Комуниста Русије Максим Сураикин.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво