Savet Evrope: Deci migrantima obezbediti realne i korisne informacije

Deci migrantima u svim fazama njihovog putovanja trebalo bi obezbediti informacije koje su prilagođene njihovom uzrastu, a da pri tome odražavaju realnost i poteškoće sa kojima se mogu susresti u novom okruženju, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

Izveštaj je uz video-materijal pripremila Uprava za dečja prava Saveta Evrope, na osnovu informacija koje su pružila deca migranati sa Kipra, iz Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske.

U njemu su predstavljeni doživljaji i utisci dece ali i nevladinih organizacija i organizacija za zaštitu dece i navedene preporuke za dalju akciju.

Pre nego što su pošla iz svojih domova, deca navode da uglavnom nisu dobila informacije o tome sa kakvim poteškoćama će se suočiti na svom putu i tokom integracije u zemljama domaćinima.

Tokom putovanja su, kako su navodili, dobijali samo nepotpune informacije od krijumčara ljudima, a nisu znali ništa o tome ko su organi vlasti kojima mogu da veruju, gde da potraže pomoć ili kako mogu da ostvare svoja prava.

To je dovelo do situacija u kojima su deca često pod stresom i osećaju se napušteno.

Informacije koje bi dobili odmah po dolasku u neki sredinu veoma su važne, ali deca su, kako se navodi, bila preopterećena i nisu mogla da procesuiraju i da zapamte sve što čuju.

Stručnjaci i leci najefikasniji način za informisanje 

Najefektniji način na koji se pružanje informacija može izvesti je, kako se navodi, putem lične verbalne komunikacije sa stručnjacima koji su obučeni i kojima deca veruju, a letke i štampani materijal na jasnom jeziku treba koristiti kao dopunska sredstva.

I ličnu međusobnu komunikaciju putem društvenih mreža deca su doživela kao korisnu, jer su na taj način mogli da nauče nešto od drugih koji su imali slična iskustva i takvu komunikaciju bi, navodi se, trebalo da podrže profesionalci kako bi se omogućila tačnost informacija.

Da bi bilo sprečeno nasilje, seksualno zlostavljanje i krijumčarenje, od vitalnog je značaja informisati decu, posebno devojčice, o rizicima, kao i o različitim ulogama ovlašćenih lica za zaštitu dece i njihovih prava.

U izveštaju se takođe naglašava da deca žele da imaju realističnu predstavu o procedurama u državama koje su za njih domaćini, uključujući i "bolne" procedure, kao što je mogućnost da ih primoraju da se vrate kući odakle su pobegli.

Profesionalni savet o dobijanju azila 

Kad je reč o azilu, deci ne samo da su neophodne iformacije da shvate svoja prava, nego im je takođe neophodan profesionalni savet o tome kao da ih obezbede, mogući vremenski okviri i ishodi procedura u koje su uključena.

Stručnjaci koji kontaktiraju sa decom trebalo bi da imaju na umu da se ona možda boje da govore sa stručnjacima iz svoje kulture, zbog straha da će ih članovi njihove zajednice odbaciti.

Takođe je naglašena važnost pružanja iformacija o legalnim putevima migracija ne samo deci već i njihovim roditeljima, ali i to da bi informacije koje se pružaju trebalo da budu takve da se prilagode dečjem uzrastu, kulturi, polu i ranjivosti.

Neki od primera za dobar način praktikovanja ove ideje koji su u izveštaju predstavljeni su korišćenje video-snimaka i igara i edukacije dece kroz njih o tome kako da se obrate za pomoć.

Takođe se napominje da su važni kulturni medijatori koji će komunicirati sa decom u italijanskom gradu Pocalo u koji pristiže veliki broj migranata, kao i pružanje informacija u jednoličnom obliku u pet zemalja duž "Balkanske rute" (Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska i Slovenija), a da pritom informacije budu prilagođene svakoj od ovih država, što je inicijativa koja će biti pokrenuta i u Italiji i Austriji.

Izveštaj je, kako se u saopštenju Saveta Evrope navodi, zasnovan na saznanjima iznetim na konferenciji koja je održana u Strazburu, u novembru 2017. godine, a u okviru Akcionog plana za zaštitu izbeglica i dece migranata u Evropi (2017-2019).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво