Serija ostavki nakon ubistva novinara u Slovačkoj

U znak protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka koje je šokiralo zemlju, Marek Madarič, slovački ministar kulture i dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, podneo je ostavku na tu funkciju. Još dvoje zvaničnika iz kabineta premijera napustili su funkcije. Slovačka vlada nudi milion evra za informacije koje bi pomogle u istrazi.

Tri dana nakon ubistava, svi slovački mediji objavili su nedovršenu istraživačku priču ubijenog novinara Jana Kucijaka. Sajt Aktualiti, za koji je radio, potvrdio je da je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama iz fondova Evropske unije putem poreske prevare, u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kalabrijskom mafijom "Ndrangeta".

Dva slovačka zvaničnika iz kabineta premijera Fica, za koje je Kucijak tvrdio da su povezani sa organizovanim kriminalom, podnela su ostavke. I ministar kulture napušta funkciju.

"Ne mogu da zamislim da mirno sedim na ministarskom mestu. Ostavka je moja lična odluka. Iskreno govoreći, kao ministar kulture ne mogu da podnesem da jedan novinar bude ubijen za vreme mog mandata", rekao je ministar Marek Madarič na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, javlja Rojters.

Ubijeni novinar Jan Kucijak (27) izveštavao je o krivičnim prestupima biznismena među kojima su neki bili povezani s političarima.

Tela Kucijaka i njegove devojke pronađena su proteklog vikenda u njihovoj kući u mestu Velka Mača, istočno od Bratislave.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čoveku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

Vlada je ponudila milion evra za informacije koje bi pomogle u pronalaženju odgovornih za ubistvo.

"Ako se dokaže da smrt ima veze sa poslom koji je radio, to bi bio napad bez presedana na slobodu govora i demokratiju u Slovačkoj", rekao je premijer Robert Fico.

Kucijak je radio za novinarski sajt Aktualne.sk, a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska pozvao je na brzu istragu.

"Moramo da pronađemo one koji su to učinili što je pre moguće i da osiguramo bezbednost svih novinara", naveo je Kiska u saopštenju posle ubistva.

Ubistvo novinara osudili su slovački i evropski zvaničnici. U Evropskom parlamentu održan je minut ćutanja i upućen je poziv da se odgovorni pronađu i kazne.

"Neprihvatljivo je da ijedan novinar u današnje vreme bude ubijen.  Kako možemo da osuđujemo one koji zastrašuju i zatvaraju novinare širom sveta, ako ne možemo da garantujemo da naši novinari rade bezbedno", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Slovačke opozicione stranke zahtevaju ostavke ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Organizacija Transparensi Internešnl nedavno je Slovačku svrstala na sedmo mesto najkorumpiranijih država u Evropskoj uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара