Словачка, убијени истраживачки новинар и његова девојка

Словачки истраживачки новинар и његова девојка убијени су у месту Велка Мача, источно од Братиславе. Влада је понудила милион евра за информације које би помогле у проналажењу одговорних за убиство. ОЕБС и ЕУ осуђују убиство и траже транспарентну истрагу.

Тела 27-годишњег новинара Јана Куцијака и његове партнерке пронађена су синоћ у њиховој кући, рекао је шеф полиције Тибор Гашпар.

Полиција је, како је речено, ушла у кућу на захтев забринутог члана породице.

Гашпар је истакао да је убиство "највероватније повезано са његовим истраживачким активностима".

Словачки премијер Роберт Фицо рекао је да ће, ако се сумње потврде, то бити "напад на слободу медија и демократију у Словачкој без преседана".

Фицо је објавио да његова влада нуди милион евра ономе ко буде помогао властима да се пронађу одговорни за убиство.

Председник Словачке Андреј Киска позвао је на брзу истрагу.

"Морамо да пронађемо оне који су то учинили што је пре могуће и да осигурамо безбедност свих новинара", навео је Киска у саопштењу.

Гашпар је рекао да је Куцијаку пуцано у груди, а жени у глави. Процењује се да су убијени између четвртка и недеље.

Куцијак (27) је радио за портал Aktualne.sk, а углавном се бавио причама у вези са утајом пореза.

ОЕБС и ЕУ осудили убиство 

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир, оштро је осудио убиство словачког истраживачког новинара Јана Куцујака и његове веренице, а властима је поручио да спроведу потпуну, брзи и транспарентну истрагу.

"Веома је забрињавајуће бити сведок још једног убиства независног новинара који ради на корупцији. Не можемо да прихватимо нову стварност у којој новинари постају редовне мете напада само због њиховог истраживачког посла", рекао је Дезир, наводи се у саопштењу ОЕБС-а. 

Европска унија затражила је да се убице словачког новинара Јана Куцијака приведу правди, након што је његово убиство подигло забринутост због организованог криминала и корупције у тој држави чланици ЕУ.

"Правда мора бити задовољена. Шокиран сам убиством новинара у ЕУ. Ниједна демократија не може да опстане без слободе медија", написао је на Твитеру заменик шефа Европске комисије Франс Тимерманс, преноси Ројтерс.

Европска комесарка за правосуђе Вера Јурова рекла је да то убиство доводи у опасност слободу медија и демократију, док је председник Европског парламента и бивши италијански новинар Антонио Тајани подсетио да је још један истраживачки новинар убијен пре четири месеца на Малти.

"ЕУ не сме да прихвати да се новинари убијају јер раде свој посао. Позивам словачке власти да покрену свеобухватну истрагу и уколико је потребно затраже међународну помоћ. Као и у случају Дафне Каруане Галиције, Европски парламент неће се смирити док се правда не задовољи", написао је Тајани на Твитеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво