Erdogan upozorio Grčku, Kipar i kompanije koje istražuju gas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da "ne prelaze liniju" i da ne povređuju turska prava.

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi sprečili italijansku energetsku kompaniju "Eni" da započne sa eksploatacijom prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema mišljenju Redžepa Tajipa Erdoganu, oportunističke namere u vezi eksploatacije gasa na Kipru "nisu prošle neopaženo".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse ovog etnički podeljenog ostrva.

Kipar je još od 1974. godine podeljen na grčki i turski deo. Grčki deo je međunarodno priznat.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво