Pens nije došao na svečanu večeru u Pjongčangu

Američki potpredsednik Majk Pens nije u Pjongčangu prisustvovao večeri na kojoj je trebalo da za stolom sedi zajedno sa ceremonijalnim šefom severnokorejske države Kim Jong Namom.

U Pjongčangu u Južnoj Koreji, gde su svečano otvorene Zimske olimpijske igre, Pens se prethodno nakratko sastao sa Kimom, ali su pokušali da izbegnu susret tet-a-tet, javlja Jonhap.

Bi-Bi-Si prenosi da je Pens u Južnu Koreju kao gosta doveo Freda Vormbira, oca mladog Amerikanca koji je preminuo nakon što je pušten iz zatvora u Severnoj Koreji.

Pensa i Kim Jong Nama dočekao je južnokorejski predsednik Mun Džae In uoči svečanog otvaranja ZOI, ali je potpredsednik SAD otišao sa prijema posle pet minuta, navodi južnokorejska agencija.

Dok su se i Mun i japanski premijer Šinzo Abe rukovali sa Kimom, Pens nije, rekli su neimenovani južnokorejski zvaničnici.

Bi-Bi-Si navodi da se južnokorejski predsednik Mun Džae In na ceremoniji otvaranja ZOI rukovao sa sestrom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong.

Britanski medijski servis primećuje da su Pens, Kim Jo Džong i Kim Jong Nam sedeli blizu jedan drugog na ceremoniji otvaranja ZOI.

Jonhap najavljuje da će se Mun sutra sastati sa severnokorejskom delegacijom.

Mun je, inače, izrazio nadu da će dan kada su u Pjongčangu otvorene Zimske olimpijske igre biti zapamćen kao "dan kada je počeo mir".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. feb 2018, 09:01)
anonymous [neregistrovani]

САД су сметња број 1 миру у свету

Да није американаца корејанци би се одавно ујединили. А то се и види и из преноса да тамо штрче и да им тамо и није место јер су каменчић у ципелама браће и сународника.