Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу су отворене!

Иако је такмичење на 23. Зимским олимпијским играма почело у четвртак, Игре су званично отворене у петак, церемонијом „Мир у покрету", чија је кулминација, наравно, била паљење олимпијског пламена.

Церемонија је одржана на Олимпијском стадиону у Пјонгчангу, који прима 35.000 гледалаца. Завршна церемонија такође ће бити одржана у јужнокорејској провинцији Гангвон.

Милионе евра су организатори издвоили на вештачки снег, бојећи се недостатка природног, али оно што је, заправо, постало проблем (или, ипак, „проблем") за такмичаре и гледаоце јесу изразито ниске температуре које ће преовладавати у наредном периоду у том делу Јужне Кореје.

Због тога су и посетиоци спектакуларне церемоније отварања добили практичну заштиту од зиме и ветра, укључујући ћебад, капе, грејаче за руке и стопала.

Специјално дизајнирана бакља (чије димензије од 700 милиметара представљају надморску висину – изражену у метрима – Пјонгчанга) урађена је у белим и златним тоновима, што су и званичне боје ових Игара, а предвиђено је да издржи ма какве временске непогоде које могу да се догоде у наредних 16 дана.

Ово су друге Олимпијске игре које се одржавају у Јужној Кореји, Летње олимпијске игре одржане су у Сеулу у лето 1988. године.

На Играма ће бити 102 надметања, четири више у односу на претходне (много се очекује од такмичења у такозваном „биг ер сноубордингу").

Учествује 2.952 такмичара и 92 национална олимпијска комитета. Дебитују такмичари Еквадора, Еритреје, Малезије, Косова, Нигерије и Сингапура.

Национални комитет Русије је суспендован са такмичења због наводног, од стране државе спонзорисаног допинга.

Међутим, преко 160 руских такмичара, од којих се многи по први пут такмиче на Олимпијским играма, добили су право да се такмиче под неуталном, олимпијском заставом.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 09. феб 2018, 15:11)
anonymous [нерегистровани]

Lijepo i ruzno

Lijepo otvaranje, predivna simbolika zajednickog nastupa Sjeverne i Juzne Koreje. Medjutim van svake pameti je da zemlja koja nije priznata od UN-a sa jednim takmicarem moze nastupiti pod ''svojom'' zastavom i simbolima, a najveca zemlja svijeta priznata od UN-a, sa 160 i vise sportista ne moze. Olimpijski komitet je pao na ispitu, zalazu se za mir u svijetu?

(петак, 09. феб 2018, 14:45)
anonymous [нерегистровани]

..

Stadion bez publike i aluzije na vestacku inteligenciju..