Puđdamon traži garancije za povratak, Rahoj odbio poziv za vanredne izbore

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdamon izjavio je nakon regionalnih izbora da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Marijanom Rahojem bilo gde na teritoriji EU, osim u Španiji, gde mu preti hapšenje. Rahoj je odbacio pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji.

Karles Puđdamon je nakon izbora u Kataloniji, gde su separatističke stranke odnele pobedu, rekao da izbori otvorili "novu eru" za taj region, prenosi AP.

Smenjeni katalonski lider kaže da je Katalonija stekla pravo da se njen glas čuje. 

Takođe je rekao da je vreme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije Madrida, vratiti iz Brisela u Španiju.

"Sledeći korak su razgovori sa premijerom Marijanom Rahojem. Njegov recept ne funkcioniše i treba da nađemo političko rešenje za krizu između Katalonije i Španije", smatra Puđdamon. 

Španski premijer Marijano Rahoj je u obraćanju javnosti odbacio pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji.

Rahoj je izjavio da će razgovarati sa novom katalonskom vladom dokle god njeni članovi ne krše španski ustav.

"Secesionisti nastavljaju da gube podršku, ali to je manje nego što bismo želeli", rekao je Rahoj.

Rojters navodi da se premijer Španije ipak nije jasno odredio da li je spreman na razgovor sa Puđdamonom.

AP prenosi da je Rahoj rekao da očekuje da će u Kataloniji započeti "nova era zasnovana na dijalogu".

Dodao je da je ishod izbora, čiji je pojedinačni pobednik stranka Sijudadanos (Građani) lojalna Madridu, pokazao različitost mišljenja u tom regionu koja, prema njegovom mišljenju, obavezuje novu vladu da poštuje zakon.

"Nastojaću da održim dijalog sa bilo kojom vladom koja bude formirana u Kataloniji, ali nadam se da nova vlada neće donositi jednostrane odluke i postavljati se iznad zakona", poručio je Rahoj.

Dan posle izbora građani sabiraju utiske.

Oni koji su za nezavisnost španske pokrajine ne kriju zadovoljstvo, dok drugi strahuju da bi to opet pokrenulo pitanje otcepljenja, ocenjujući da tako nešto nije isplativo.

U Kataloniji su juče održani vanredni izbori na kojima su tesno pobedile katalonske stranke, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine od Španije.

Puđdamonova stranka "Zajedno za Kataloniju" osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta.

Istovremeno, partija Sijudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije, dobila je 37 mesta.

Postavlja se pitanje kakvu budućnost posle izbora čeka Kataloniju. U prvim komentarima medija list Pais ocenjuje da pobeda Sjudadanosa neće sprečiti većinu koju imaju separatisti. Periodiko komentariše da je sada još teže. Stiče se utisak da su Katalonci ove izbore doživeli kao novi referendum o nezavisnosti. Oni svakako imaju veliki legitimitet, jer je izlaznost bila rekordna.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара