Партије за независност Каталоније освојиле већину у парламенту

Блок странака које се залажу за независност Каталоније поново је успео да освоји већину у парламенту и имаће 70 од укупно 135 посланичких места, јавља извештач РТС-а. Бивши председник каталонске Владе Карлес Пуђдамон поручио да је реч о победи "Каталонске републике" над шпанском државом. У Народној странци премијера Шпаније Маријана Рахоја поручују да је време да се разговара.

Према подацима са 99,89 одсто бирачких места, на ванредним регионалним изборима у Каталонији сепаратистичке партије успеле су да освоје 70 од 135 места у парламенту, на шта су указивале и излазне анкете.

Од тога је партија "Заједно за Каталонију", бившег каталонског лидера Карлеса Пуђдамона, освојила већину, односно 34 места, јавља Ројтерс. Следе Републиканска левица са 32 и Кандидатура народног јединства са четири места.

Извештач РТС-а јавља да ће појединачно највише посланичких места (37) имати Унионистичка странка Грађани, али у блоку са странкама које се залажу за останак унутар Шпаније неће имати већину.

Лидерка Грађана Инес Аримадас рекла је за Би-Би-Си да је њена странка победила, те да ће пробати да формирају коалицију, иако знају да ће то бити тешко.

Велики пораз на овим изборима доживела је Народна странка премијера Маријана Рахоја, освојивши само три посланичка места – за разлику од 2015. године када је имала 11 места у парламенту.

Порука ових избора јесте да је време да се разговара, рекао је портпарол Народне странке после објављивања резултата.

Пуђдамон: Победа над шпанском државом 

Бивши каталонски лидер Карлес Пуђдамон поручио је из Брисела да апсолутна већина коју су освојили сепаратисти на регионалним изборима представља победу "Каталонске републике" над шпанском државом.

Додао је да ЕУ мора узети у обзир да решење Рахоја не функционише, као и да је он добио "шамар у лице" након оваквих резултата, наводи АП.

Иначе, у Каталонији је забележена рекордна излазност на гласање, јавља извештач РТС-а.

Према подацима које је објавио Мундо, излазност је била око 82 одсто.

Инциденти током гласања нису забележени.

Многи се надају да ће ови избори решити једну од најгорих криза протеклих деценија у Шпанији, која је избила након што је та покрајина прогласила независност, што је довело до тога да Мадрид смени локално руководство и закаже изборе.

Од када је распуштена каталонска влада, Пуђдамон и четири бивша министра бораве у Белгији, а за свом петорицом издати су налози за хапшење под оптужбом за побуну и злоупотребу фондова.

Шпанија је, касније, повукла међународни налог за њихово хапшење, али Пуђдамон је кампању за регионалне изборе водио из Брисела.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво