Partije za nezavisnost Katalonije osvojile većinu u parlamentu

Blok stranaka koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo je uspeo da osvoji većinu u parlamentu i imaće 70 od ukupno 135 poslaničkih mesta, javlja izveštač RTS-a. Bivši predsednik katalonske Vlade Karles Puđdamon poručio da je reč o pobedi "Katalonske republike" nad španskom državom. U Narodnoj stranci premijera Španije Marijana Rahoja poručuju da je vreme da se razgovara.

Prema podacima sa 99,89 odsto biračkih mesta, na vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji separatističke partije uspele su da osvoje 70 od 135 mesta u parlamentu, na šta su ukazivale i izlazne ankete.

Od toga je partija "Zajedno za Kataloniju", bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona, osvojila većinu, odnosno 34 mesta, javlja Rojters. Slede Republikanska levica sa 32 i Kandidatura narodnog jedinstva sa četiri mesta.

Izveštač RTS-a javlja da će pojedinačno najviše poslaničkih mesta (37) imati Unionistička stranka Građani, ali u bloku sa strankama koje se zalažu za ostanak unutar Španije neće imati većinu.

Liderka Građana Ines Arimadas rekla je za Bi-Bi-Si da je njena stranka pobedila, te da će probati da formiraju koaliciju, iako znaju da će to biti teško.

Veliki poraz na ovim izborima doživela je Narodna stranka premijera Marijana Rahoja, osvojivši samo tri poslanička mesta – za razliku od 2015. godine kada je imala 11 mesta u parlamentu.

Poruka ovih izbora jeste da je vreme da se razgovara, rekao je portparol Narodne stranke posle objavljivanja rezultata.

Puđdamon: Pobeda nad španskom državom 

Bivši katalonski lider Karles Puđdamon poručio je iz Brisela da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Dodao je da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata, navodi AP.

Inače, u Kataloniji je zabeležena rekordna izlaznost na glasanje, javlja izveštač RTS-a.

Prema podacima koje je objavio Mundo, izlaznost je bila oko 82 odsto.

Incidenti tokom glasanja nisu zabeleženi.

Mnogi se nadaju da će ovi izbori rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Puđdamon i četiri bivša ministra borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati su nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Puđdamon je kampanju za regionalne izbore vodio iz Brisela.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво