Dva novinara "Rojtersa" uhapšena u Mjanmaru

Policija u Mjanmaru uhapsila je dva novinara britanske agencije "Rojters" – Va Lonea i Kjav Soe Oa, saopštila je vlada te zemlje.

Kako navodi britanska agencija, novinari su izveštavali o vojnoj akciji protiv pripadnika muslimanske manjine Rohingja u državi Rakajn, zbog čega je skoro 650.000 ljudi napustilo Mjanmar i otišlo u Bangladeš.

U saopštenju Ministarstva informisanja Mjanmara, koje je objavljeno na Fejsbuku, tvrdi se da su novinari nelegalno prikupljali informacije s namerom da ih podele sa stranim medijima.

Ministarstvo je uz saopštenje objavilo i fotografiju na kojoj se vidi da su novinarima stavljene lisice.

Kako se navodi u saopštenju, Va Lone, Kjav Soe Oa i dva policajca suočavaju se sa optužbama na osnovu zakona o službenim tajnama iz britanskog kolonijalnog doba.

Na osnovu tog zakona iz 1923. godine predviđena je maksimalna zatvorska kazna od 14 godina. 

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da su novinari zadržani u pritvoru u policijskoj stanici Jangon.

Novinari britanske agencije nestali su u utorak uveče, nakon što su pozvani da se sastanu sa policijskim zvaničnicima na večeri, podseća Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво