Napadač iz Njujorka optužen za terorizam

Počinilac jučerašnjeg napada u Njujorku Akajed Ulah (27) optužen za terorizam, saopštila je Njujorška policija.

Policija je putem Tvitera saopštila da je Ulah takođe optužen za terorističku pretnju i posedovanje oružja, a federalne optužbe se tek očekuju.

Zamenik komesara za protivterorizam, Džon Miler, rekao je da Ulah nije bio poznat policiji do napada koji se dogodio u podzemnoj železnici nadomak Tajms skvera u ponedeljak.

Ranije danas, objaljeno je da policija u Bangladešu ispituje suprugu Akajeda Ulaha.

Dvojica zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni nisu, međutim, odavali detalje ispitivanja, ali su naveli da par ima šestomesečnog sina, prenosi Rojters.

Kako je agencija prethodno izvestila, zvaničnici u Bangladešu su pokušavali da pronađu rodbinu i svakog ko poznaje Ulaha.

"Policija traži njegovu porodicu, međutim do sada nisu uspeli da im uđu u trag", rekao je tada predstavnik vlade u Čitagongu, na jugu Bangladeša, odakle je napadač poreklom.

Šef policije Bangladeša rekao je britanskoj agenciji da Ulah (27) nije imao dosije u toj zemlji, koju je poslednji put posetio u septembru.

On je živeo sa majkom, sestrom i dva brata u Bruklinu i imao je američku "zelenu kartu", rekao je generalni konzul Bangladeša u Njujorku.

Rojters je, međutim, uspeo da dođe do jednog od njegovih rođaka, koji je rekao je da se Ulahov otac preselio u Daku, prestonicu Bagladeša, sa porodicom pre više godina, kao i da mu je otac preminuo pre oko pet godina.

U SAD Ulah je imao dozvolu za vožnju taksi limuzine u periodu od 2012. do 2015. godine.

U delu njujorške podzemne železnice, gde se u ponedeljak dogodio neuspeli pokušaj terorističkog napada, ponovo je pušten saobraćaj.

Zbog povećanih bezbednosnih mera, tim delom podzemne železnice sada patroliraju policajci sa psima koji mogu da otkriju eksplozivne materije, prenosi AP.

Incident se dogodio u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera, kada je Ulah detonirao cevnu bombu zalepljenu za svoje telo, pri čemu su povređene tri osobe i sam napadač.

Komesar njujorške policije Džejms O'Nil saopštio je da je eksplozija povezana sa terorizmom, kao i da je počinilac našao inspiraciju u Islamskoj državi, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa tom grupom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи