Експлозија у Њујорку, ухапшен нападач

У експлозији на Менхетну повређене су четири особе, укључујући и нападача, који је приведен. Напад је повезан с тероризмом, а починилац је идентификован.

Полиција је идентификовала нападача као Акаједа Улаха (27), а експлозију окарактерисала као покушај терористичког напада.

Улах је детонирао цевну бомбу, кућне радиности, залепљену за његово тело у подземној железници у Њујорку и том приликом повредио три особе и себе.

Комесар њујоршке полиције Џејмс О'Нил саопштио је да је данашња експлозија у подземној железници повезна са тероризмом, преноси АП.

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио рекао је да је данашњи напад покушај тероризма, додајући да је пука срећа што починилац није испунио своје крајње циљеве.

Органи реда су саопштили да је починилац нашао инспирацију у терористичкој групи Исламска држава, али да нема доказа да је имао директан контакт са групом.

Гувернер америчке савезне државе Њујорк, Ендру Куомо, рекао је за Си-Ен-Ен да је Улах наводно нашао инструкције за израду бомбе на интернету.

На конференцији за новинаре недалеко од места напада, Куомо је описао да је бомба била израђена на "аматерском нивоу".

Како је саопштила њујоршка Комисија за таксирање и лимузине, Улах је поседовао дозволу за таксирање лимузином од 2012. до 2015. године, преноси Ројтерс.

Улах нема криминалну прошлост у Бангладешу и последњи пут је посетио своју родну земљу у септембру.

Генерални инспектор полиције А. К. М. Шахидул Хак рекао је Ројтерсу да је та информација заснована на броју Улаховог пасоша.

Бела кућа је у међувремену саопштила да је председник САД Доналд Трамп обавештен о експлозији.

Инцидент се одиграо у јутарњим сатима по локалном времену на станици у близини Тајмс сквера.

Напад се догодио у подзнемном пролазу метро станица између Осме авење и 42 улице, где у јутарњем и поподневном шпицу пролази око пола млилиона људи, а свега је неколико стотина метара удаљена од највеће аутобуске странице у Америци. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво