Protest pristalica Sakašvilija u Kijevu

U ukrajinskoj prestonici Kijevu protestuje nekoliko hiljada pristalica bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, tražeći njegovo oslobađanje iz zatvora, javlja AP.

Sakašvili koji je postao lider opozicije u Ukrajini, uhapšen je u petak pod optužbom da se udružio sa ukrajinskim biznismenom koji je povezan sa Rusijom, kako bi smenio aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Sakašvili je te optužbe odbacio, a njegov advokat je izjavio da on u znak protesta štrajkuje glađu zato što je uhapšen.

Njegove pristalice marširale su danas širom Kijeva zahtevajući njegovo oslobađanje iz pritvora i pozivajući na proteravanje Porošenka sa vlasti, a demonstracije su bile mirne i policija nije intervenisala.

Kako je Rojters u subotu izvestio, Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese je na Fejsbuku objavio da su ga ukrajinske vlasti ponovo uhapsile, a to je, takođe na Fejsbuku, potvrdio glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

"Hitno. Uhapsili su Mihaila Sakašvilija", navodi se na Sakašvilijevoj Fejsbuk stranici, i pozivaju se njegove pristalice da protestuju ispred pritvorskog centra u kojem se nalazi pre nego što bude odveden na suđenje.

AP je preneo da je glavni tužilac Ukrajine Lucenko na svom profilu takođe naveo da je policija uhapsila Sakašvilija i da se on nalazi u izolaciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво