Сакашвили у затвору започео штрајк глађу

Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили објавио је на "Фејсбуку" да су га украјинске власти поново ухапсиле, а то је потврдио и главни тужилац Украјине Јуриј Луценко. У међувремену, Сакашвили је у затвору започео штрајк глађу, саопштио је његов адвокат.

"Хитно. Ухапсили су Михаила Сакашвилија", наводи се на Сакашвилијевој Фејсбук страници, и позивају се његове присталице да протестују испред притворског центра у којем се налази пре него што буде одведен на суђење, преноси Ројтерс.

АП преноси да је главни тужилац Украјине Луценко на свом Фејсбук профилу такође навео да је полиција ухапсила Сакашвилија и да се он налази у изолацији.

Током ноћи више од стотину присталица Сакашвилија окупило се у близини притворског центра у коме се налази Сакашвили, јавио је Тас.

У међувремену, Сакашвили је из затвора позвао своје присталице да организују протесте и траже смену председника државе Петра Порошенка, а ступио је и у штрајк глађу.

Засад против њега није подигнута оптужница, али су из тужилаштва саопштили да је са једним украјинским бизнисменом, повезаним са Русијом, ковао заверу против Порошенка, пренео је АП.

Његов адвокат Руслан Чернолуцки изјавио је да је Сакашвили својим присталицама послао поруку да се ничега не плаше, већ да у недељу храбро изађу на улице и да у мирним протестима захтевају смену Порошенка.

Како је америчка агенција пренела у среду присталице лидера украјинске опозиције и бившег председника Грузије, сукобиле су се са полицијом која је покушала да га по други пут ухапси, у кампу који су демонстранти поставили испред зграде парламента у Кијеву.

То је био други неуспели покушај полиције да ухапси Сакашвилија, лидера опозиционе украјинске партије Покрет нових снага, након што га је полиција у уторак привела у његовом стану, али је он тада побегао уз помоћ демонстраната који су се окупили у знак протеста против његовог хапшења.

Демонстрант Игор Огњов рекао је за АП да је полиција упала у протестни камп пре зоре у среду и да су полицајци почели да пендрецима туку све које су затекли.

Полиција је саопштила да су у тадашњим сукобима у Кијеву повређена два демонстранта и 11 полицајаца.

Покушаји да се Сакашвили ухапси пробудили су страхове да би Украјина могла да се суочи са најтежом политичком кризом од 2014, навела је америчка агенција.

Сакашвили је раније тог дана поручио да се неће предати украјинским властима након што му је тужилаштво дало ултиматум од 24 сата за предају, а свему томе је претходила драма пошто је Сакашвили, лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага и бивши гувернер украјинског региона Одесе, претио да ће скочити са крова куће у Кијеву.

АП је тада навео да Сакашвили и његове присталице "кампују" испред зграде парламента захтевајући оставку украјинског председника Петра Порошенка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво