Da li Pjongjang manipuliše fotografijama lansiranja raketa?

Doktor arheologije i astronom amater Marko Langbroek tvrdi da je Severna Koreja manipulisala fotografijama prikazujući kako je lansirala interkontinentalnu balističku raketu "kvasong 15".

Marko Langbroek je za Si-En-En rekao da je analizom dve fotografije, koje su po njegovoj oceni uslikane sa iste pozicije, primetio da su sazvežđa postavljena suprotno jedno od drugog, što u stvarnosti nije tako.

Za fotografisanje noću fotograf bi, kako tvrdi Langbroek, koristio veoma kratku ekspoziciju, kako bi "zamrznuo" raketu u letu, dok je tehnika za fotografisanje zvezda sasvim suprotna, jer se koristi duga ekspozicija, što bi dovelo do "zamućenja" rakete.

"(Fotografije) izgledaju toliko jasno, ne čini mi se ispravnim", rekao je za Si-En-En astronom Centra za astrofiziku "Harvard-Smitsonijan" Džonatan Makdauel, koji sarađuje sa Langbroekom.

Langbroek je rekao da nisu sve fotografije izmanipulisane, jer se na fotografiji koju je objavila Vlada Severne Koreje 30. novembra jasno vide zamućeni pojedinci na slikama, kao i jasno zvezdano nebo, što ukazuje da je korišćena duga ekspozicija.

Si-En-En navodi da je Severna Koreja poznata po manipulaciji fotografijama, jer koriguju gotovo sve na njima, kao, recimo, uši severnokorejskog lidera Kim Džong Una ili hoverkraft tokom desanta.

Mogući razlog za manipulaciju u ovom slučaju je što Severna Koreja želi da zavara analitičare o mogućoj lokaciji odakle je raketa ispaljena, kaže Langbroek.

S obzirom na to da je većina raketnih lansiranja Severne Koreje sprovedena u toku dana, analitičari su koristili pejzaž da odrede odakle je tačno lansirana raketa.

Međutim, Si-En-En navodi da bi određivanje tačne lokacije lansiranja uz pomoć zvezda bilo znatno teže.

"Zvezde ne izgledaju drugačije u razmaku od nekoliko kilometara, nemamo razloga da verujemo da raketa nije lansirana iz regiona Pjongsong, severno od Pjongjanga", naveo je Makdauel.

Smatra da je zvezdano nebo na fotografijama izmenjeno isključivo zbog estetskih razloga, jer nisu nađeni dokazi manipulacije na raketama koje su na fotografijama.

"Izgleda da su samo isekli zvezdanu pozadinu i stavili je u fotografiju da izgleda dobro", rekao je Makdauel, a prenosi Si-En-En.

Severna Koreja je 29. novembra lansirala interkontinentalnu balističku raketu, koja je nakon 50 minuta leta pala u more nadomak Japana.

Stručnjaci veruju da raketa ima efektivan domet od 13.000 kilometara i da je sposobna da pogodi Vašington.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 03. jan 2018, 14:05)
anonymous [neregistrovani]

Gluma

Bio je prijatelj u Sev. Koreji. Kada svaki dan na ulici u pratnji jednog vojnika smes samo da ides odredjenim ulicama, svako jutro u metrou i na ulici vidjas identicne ljude kao i dan pre, koji se jako cudno i vestacki smeskaju kako bi izgledali zadovoljno (losi glumci), onda znas da nesto tu ozbiljno smrdi. Plus nam svima kao nauk iz istorije sluze iskustva zivota pod komunistickim ropstvom naroda istocne Evrope za vreme hladnog rata, gde su ljudi u Rumuniji npr. bukvalno gladovali.

(sreda, 06. dec 2017, 10:26)
anonymous [neregistrovani]

Mozda to neko drugi cini...

Sjevernoj Koreji.
Za toplu ljubav i dugo sjecanje.

(utorak, 05. dec 2017, 22:48)
Воронцов [neregistrovani]

Домет ракете

Процењено је да је домет ракете око 13 хиљада километара.

(utorak, 05. dec 2017, 21:39)
anonymous [neregistrovani]

Photoshop-iranje

Pronalaze "naseljive" planete 60 svjetlosnih godina daleko a S.Koreja im podmece "lazne" slike. Al hajde razumijemo da je istinu ponekad tesko prihvatiti.

(utorak, 05. dec 2017, 18:55)
anonymous [neregistrovani]

@Bolje

Bili ste u Severnoj Koreji pa znate da je narod gladan, ili ste tako culi na BBC-u, CNN-u?

(utorak, 05. dec 2017, 18:55)
anonymous [neregistrovani]

@Re Fotografije jako vazne

Mislim da niste razumeli o cemu pise prvi komentator. Napisao je da da je raketa letela 4500km u vis, ne u daljinu, sto mozda jeste a mozda i nije svetski rekord, mada to i nije toliko vazno. Ako je raketa letela 4500km u viz, ne znaci da je njen maksimalni domet 4500km vec mnogo veci, minimum duplo veci. Nisam balisticar ali vam kao laik koji je gledao neke balisticke tablice mogu reci da raketa koju 'izbacite' 4500km u svemir ima minimimalni domet od 10000km.

(utorak, 05. dec 2017, 18:25)
anonymous [neregistrovani]

Realnija formulacija

Bolje da drugi gledaju svoja posla, a ne non-stop u S. Korejsku kuhinju. Usput, eto posto sad ''znaju'' da je fotografija lazna i da S. Koreja nema tu raketu, nek napadnu ako smiju? Hoce ali ''malo sutra'', pa oni ne smiju napasti Asada bez raketa (laznih ili pravih), a da napadnu S. Koreju. Cisto blefiranje i histerija od strane nekih na zapadu.

(utorak, 05. dec 2017, 18:19)
anonymous [neregistrovani]

Nisu u pitanju kilometri.

Nego pod kojim uglom i pravcu se lansira.

(utorak, 05. dec 2017, 17:26)
anonymous [neregistrovani]

Re Fotografije jako vazne

Joj covece!Domet od 4.500 km svetski rekord? Pa covece Rusi interkontinetalne rakete imaju domet do 11.000 km!Dali si dobro cuo tj procitao????????

(utorak, 05. dec 2017, 17:06)
anonymous [neregistrovani]

bolje a sta je bolje?

Jeste treba da nahrane narod, sta preostaje kada im ameri stalno zveckaju oko granice. Oni su prinudjeni da se naoruzavaju.