Seul: Raketa Pjongjanga može da pogodi i Vašington

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da nova balistička raketa Severne Koreje "hvasong 15" ima potencijal da pogodi mete koje su udaljene do 13.000 kilometara, što uključuje i Vašington.

Nakon što je Severna Koreja izvela pre dva dana najnoviji test nuklearne balističke rakete, slika o impresivnom tehnološkom dostignuću te zemlje postaje sve jasnija kao i to šta preostaje da bi zaista mogla da predstavlja pretnju po SAD, navodi AP.

Mnoga pitanja ostaju otvorena, ali postoji saglasnost vlade u Seulu i spoljašnjih analiza da velika interkontinentalna balistička raketa "hvasong 15" predstavlja značajan korak napred, približavajući Severnu Koreju njenom cilju posedovanja širokog arsenala nuklearnih raketa dalekog dometa, već možda sredinom sledeće godine.

Ona je, kako se navodi, mnogo veća od prethodne rakete Pjongjanga "hvasong 14" i dizajnirana je tako da može da nosi mnogo veće bojeve glave, što potvrđuje navode Pjongjanga da "hvasong 15" može da nosi "supervelike teške nuklearne glave".

Severna Koreja je saopštila da je raketa koja je u sredu lansirana dostigla uspon od 4.475 kilometara, a da je letela 950 kilometara padajući blizu Japana nakon što je lansirana sa mesta u Pjongjangu na putanju kojom će izbeći druge zemlje, a ti podaci o letu slični su onim koje je objavila i vojska Južne Koreje.

Pjongjang je opisao svoju novu interkontinentalnu balističku raketu kao "značajno moćniju" od rakete "hvasong 14" nakon lansiranja u sredu.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže In je podelio procene o raketi sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u telefonskom razgovoru.

I dalje, kako se navodi, nije jasno koliko je blizu raketa da zaista predstavlja opasnost.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je pred poslanicima da je neophodno dalje istraživanje kako bi odredili da li bojeva glava rakete može da opstane a da ponovo prođe kroz atmosferu, precizno pogodi metu i propisno se detonira.

Majkl Eleman, analitičar Instituta za strateške studije, naveo je da je moguće da je raketa dizajnirana da nosi mamce ili druge vrste tehnologije za kontramere koje mogu da "zbune" raketni sistem odbrane SAD.

On je dodao da "ako je prihvatljivo nisko poverenje u pouzdanost projektila, dva ili tri testa u narednih četiri do šest meseci možda su sve što je potrebno pre nego što (severnokorejski predsednik) Kim Džong Un proglasi 'hvasong 15' spremnim za borbu".

I ovaj test naišao je na osude međunarodne zajednice, a SAD su nakon njega upozorile rukovodstvo Severne Koreje da će ta zemlja biti "potpuno uništena" ako izbije rat, dok je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla na hitno zakazanoj sednici Saveta bezbednosti UN tim povodom da SAD nikad nisu želele rat sa Severnom Korejom.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 02. jan 2018, 16:36)
anonymous [neregistrovani]

@Nažalost

Irak, Libija, Sirija, Avganistan itd. nisu holivudski filmovi.

(petak, 01. dec 2017, 16:39)
anonymous [neregistrovani]

@Koliko nadmenosti u stavu Kim Dž.U.

Ne cackaju Severnokorajanci mecku, oni samo jacaju svoju vojsku da njih mecka ne bi cackala. Sto se tice vase opaske ' da bi svaki projektil bio primecen i oboren od strane USA', mogu samo da Vam kazem da previse gledate Holivudske filmove.

(petak, 01. dec 2017, 16:01)
anonymous [neregistrovani]

severna koreja

vrlo pametan i obrazovan narod,poslusan i ustrajan.dok imaju nuklearno oruzje imat ce i slobodu.

(petak, 01. dec 2017, 14:17)
anonymous [neregistrovani]

Koliko nadmenosti u stavu Kim Dž.U.

"Čačka mečku", ni jedna raketa ispaljena prema SAD neće preleteti okean, a da ne bude primećena i oborena. SAD jesu zlo i izvor problema na ovoj planeti, ali se protiv njih nemože boriti sredstvima rata, nego samo sredstvima ekonomije. Njima je zelena papirna novčanica važnija i od oca i od majke.

(petak, 01. dec 2017, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

Nadam se da je istina

Ali ipak mislim da je smisljena propaganda radi opravdavanja eventualne agresije na S. Koreju.

(petak, 01. dec 2017, 13:16)
v [neregistrovani]

v

Ovaj voz (kamion) koji nosi raketu mora da se ankeriše za zemlju da bi mogao da lansira ovo čudo.

(petak, 01. dec 2017, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Dosta je bilo

Da drugi su narodi non stop u strahu za svoje živote ako ne rade šta Amerika traži od njih (američku demokratiju). Došlo je vreme da i amerikanci osete to isto, i oni da isprobavaju sirene svaki mesec...

(petak, 01. dec 2017, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

60 godina sankcija

Konačno, svet će morati da prizna da je Sv. Koreja nezavisna država i nuklearna sila. Moraće i da priznaju , kako oni vole da kažu ''realnost na terenu'', i puste taj jadan narod da živi.

(petak, 01. dec 2017, 11:44)
anonymous [neregistrovani]

Eh Ameri Ameri

Jeste A sto se malo ne smire Amerikanci Pogledajte sta su sve uradili od Hirosime pa naovamo ukljujucujuci i nas Ne valja Nista ne valja

(petak, 01. dec 2017, 11:41)
anonymous [neregistrovani]

Realno

Sve mi je jasno. Da je Sjeverna Koreja uznapredovala i da ima veliku moć po pitanju nuklearnog oružja ali da sav ovaj veliki napredak naprave u praksi za godinu dana e to mi već nije jasno.