Нова балистичка ракета Северне Кореје

Северна Кореја испалила је вечерас неидентификовану балистичку ракету из јужне Пјонгјанг провинције, изјавио је командант здружених снага Јужне Кореје. Јапанска влада навела је да је ракета пала у море у јапанској ексклузивној економској зони. Савет безбедности УН за сутра заказао ванредну седницу.

Ракета је пролетела у источном правцу, а јужнокорејска и америчка војска анализирају тај најновији инцидент, преноси Јонхап.

Нова ракета коју је испалила Северна Кореја пала је у море близу Јапана, саопштили су јапански званичници, који нису навели да ли је проузроковала било какву штету.

Јапанска влада проценила је да је ракета летела око 50 минута и пала у море у јапанској ексклузивној економској зони, пренео је Ројтерс позивајући се на јапанску НХК телевизију.

Јужнокорејски командант заједничких вежби рекао је да је ракета испаљена у среду у 3.17 часова по локалном времену из Пјонгсонга, града у јужној Пјонгјан провинцији.

Пентагон саопштава да је највероватније реч о ракети која је летела 1.000 километара и није представљала опасност за територију САД и њених савезника.

Најновију активност Северне Кореје осудио је Јапан који је одмах сазвао и хитну седницу владиног кабинета.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да је Токио затражио хитан састанак Савета безбедности УН поводом најновијег лансирања ракете од стране Северне Кореје.

"Никада нећемо прихватити насиље и упућујемо снажан протест Северној Кореји поводом тога", рекао је Абе и позвао све државе да стриктно спроводе санкције против Пјонгјанга, преноси Ројтерс.

Неколико минута након што је Северна Кореја испалила ракету, Јужна Кореја је извела ракетну вежбу названу "Прецизни напад".

Амерички председник Доналд Трамп рекао је, поводом најновијег лансирања ракете од стране Северне Кореје, да је то нешто за шта ће се побринути.

"То је ситуација за коју ћемо се побринути", рекао је Трамп на ванредној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, најновије лансирање ракете није променило приступ решавању проблема са Северном Корејом, недељу дана након што је ту земљу ставио на листу земаља за које Вашингтон сматра да подржавају тероризам.

Амерички министар одбране Џејмс Матис оценио је да Северна Кореја наставља да прави ракете које могу да буду претња свуда у свету, преноси АП.

Према његовим речима, ракета коју је вечерас лансирала Северна Кореја летела је више него иједан претходни пројектил, као и да је Јужна Кореја након тога испалила "пинпоинт" ракете у оближње воде, како би Северна Кореја схватила да то може да узрокује реакцију и напад Јужне Кореје.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон осудио је најновије лансирање ракете која је личила на интерконтиненталну балистичку ракету. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да најновије лансирање ракете од стране Северне Кореје подрива регионалну и међународну безбедност и да би Пјонгјанг поново требало да се ангажује у кредибилном дијалогу са међународном заједницом.

"Најоштрије осуђујем најновију пробу балистичке ракете од стране Северне Кореје. То представља наставак кршења више резолуција Савета безбедности УН, што подрива регионалну и међународну безбедност", рекао је Столтенберг, преноси Ројтерс.

То је прва ракета коју је Северна Кореја лансирала од 15. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи