Mej: Ne plašim se da kritikujem Trampa kada greši

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej istakla je da se ne plaši da uputi kritiku na račun ključnih saveznika, navodeći da je retvitovanjem snimka "omražene" krajnje desničarske britanske grupe, američki predsednik Donald Tramp učinio "pogrešnu stvar".

Međutim, kako prenosi AP, britanska vlada ne odustaje od najavljene Trampove posete toj zemlji, uprkos velikom broju poziva na njeno otkazivanje.

Američki predsednik je u sredu retvitovao video snimke nasilja koje je navodno izvela grupa muslimana, a koje je prethodno objavila Džejda Fransen, liderka antimigrantske grupe "Britanija na prvom mestu".

Ovaj potez naišao je na osude širom Britanije, a portparol britanske premijerke je taj korak okarakterisao kao "pogrešan".

"Činjenica da radimo zajedno ne znači da se plašimo da govorimo onda kada smatramo da su SAD pogrešile i da budemo veoma jasni prema njima. Vrlo sam jasna kad kažem da je retvitovanje (posta) 'Britanija na prvom mestu' bilo pogrešan potez", poruka je Tereze Mej.

Govoreći u prestonici Jordana, Amanu, Teraza Mej je istakla da je antiislamska, antiimigraciona grupa "omražena organizacija" koja je u suprotnosti sa "normalnom britanskom pristojnošću".

Američki predsednik je ranije danas putem Tvitera britanskoj premijerki koja ga je zbog retvitovanja snimka kritikovala, poručio da bi bilo bolje da se fokusira na terorizam u Britaniji.

"Tereza, nemoj da se fokusiraš na mene, fokusiraj se na destruktivni radikalni islamistički terorizam koji se dešava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nama je dobro", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Mejova je na to odgovorila "Mi shvatamo potrebu da se suočimo sa pretnjom od terorizma veoma ozbiljno", a kako je Rojters ranije preneo, neki britanski poslanici kao i portparol premijerke zatražili su izvinjenje od Trampa nakon tog njegovog komentara.

Agencija je ranije izvestila i da se gradonačelnik Londona Sadik Kan pridružio pozivima za otkazivanje posete Trampa Britaniji nakon njegovog poteza na Tviteru.

"Tramp je promovisao 'podlu ekstremističku grupu' i njegova zvanična poseta Britaniji ne bi bila pozdravljena", rekao je Kan.

Bela kuća i Dauning strit saopštili su da je državna poseta Trampa planirana, ali da datum još nije utvrđen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво