Kim Džong Un: Konačno smo potpuna nuklearna sila

Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je, nakon lansiranja novog tipa interkontinentalne balističke rakete "hvasong 15", da je Severna Koreja "konačno ostvarila veliki istorijski cilj upotpunjavanja svoje nuklearne sile, zbog čega je i gradila raketnu moć". Stižu osude iz celog sveta, a Savet bezbednosti je zakazao vanrednu sednicu. Kina poziva na suzdržanost.

U saopštenju koje je pročitala severnokorejska televizijska voditeljka navodi se da je Severna Koreja "uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), koja je pala u more u blizini Japana i celokupno američko kopno stavila u domet svog nuklearnog oružja", prenosi danas Rojters.

Severna Koreja je sebe opisala kao "odgovornu nuklearnu silu", saopštivši da je svoje strateško oružje razvila kako bi se odbranila od "politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista".

Nova raketa "hvasong 15", nazvana po planeti Mars, naprednija je verzija ICBM koja je dva puta testirana u julu, navela je Severna Koreja, a ta raketa dizajnirana je s ciljem da ponese "superveliku tešku bojevu glavu" i ima mnogo više prednosti u svojim taktičkim i tehnološkim karakteristikama u poređenju s ranijim raketama.

Najnovije raketno testiranje Pjongjang je izveo juče, prvi put od polovine septembra, a nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp tu zemlju stavio na američku listu zemalja za koje SAD tvrde da podržavaju terorizam, što Vašingtonu omogućuje uvođenje dodatnih sankcija.

Severna Koreja, koja je u septembru izvela svoju šestu i najveću nuklearnu probu, ispalila je desetine balističkih raketa pod mandatom Kim Džong Una, prkoseći međunarodnim sankcijama, a u najnovijem testiranju je ispalila raketu koja je dosad najviše i najduže letela.

Pjongjang navodi da je nova raketa dostigla visinu od oko 4.475 kilometara – što je više od deset puta više u poređenju sa visinom na kojoj se nalazi Međunarodna kosmička stanica – i da je letela 950 kilometara tokom 53 minuta.

Na osnovu putanje i udaljenosti, nova raketa verovatno imati domet veći od 13.000 kilometara – više nego dovoljno da stigne do Vašingtona i ostalih delova SAD, saopštio je Savez naučnika sa sedištem u SAD, uz napomenu da je nejasno koliko je punjenje raketa nosila i da li može da nosi veliku bojevu glavu i koliko daleko.

U međuvremenu, američki, japanski i južnokorejski zvaničnici složili su se da je raketa, koja je sletela unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana, verovatno ICBM, dok je Pentagon saopštio da ta proba nije predstavljala pretnju po SAD, njihove teritorije niti saveznike.

Japanski zvaničnici su saopštili da je raketa pala u more blizu Japana, ali nisu naveli da li je prouzrokovala bilo kakvu štetu.

Osude i zabrinutost zbog postupka Pjongjanga

Tramp je razgovarao telefonom s japanskim premijerom Šinzom Abeom i južnokrejskim predsednikom Mun Džae Inom, a sva tri lidera su potvrdila svoju posvećenost borbi protiv severnokorejske pretnje, pri čemu je Tramp istakao da je "to situacija koja se može rešiti".

Kremlj je saopštio da će proba nove severnokorejske interkontinentalne balističke rakete isprovocirati nove tenzije u regionu.

Rusija je pozvala Severnu Koreju da obustavi probe nuklearnih raketa, ali i SAD i Južnu Koreju da se uzdrže od vežbi najavljenih za decembar, jer će time samo "podgrejati već problematičnu situaciju".

"Bitno je da sve uključene strane ne provociraju jedna drugu i da se uzdrže i spreče svaki novi potez koji bi mogao da dovede do dalje eskalacije tenzija", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tas.

Kako se navodi, ruska pozicija u rešavanju problema oko Korejskog poluostrva je nepromenjena – pronalaženje dugoročnog i prihvatljivog rešenja je moguće jedino kroz politički i diplomatski rad.

"U svetlu ovoga, pozivamo sve strane da hitno započnu sprovođenje ruskog puta za rešavanje situacije na Korejskom poluostrvu. Ne vidimo razumnu alternativu za to", navodi se u saopštenju.

Šef nemačke diplomatije Gabrijel u saopštenju je naveo da je pozvao na razgovor severnokorejskog ambasadora u Berlinu.

"Severna Koreja ponovo je prekršila međunarodno pravo. Nemilosrdno ponašanje Severne Koreje predstavlja ogromnu pretnju po međunarodnu bezbednost", stoji u Gabrijelovom saopštenju.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN zakazao je za danas hitnu sednicu posvećenu najnovijoj raketnoj probi Severne Koreje, koju je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres snažno osudio kao "jasno kršenje rezolucija SB UN i nepoštovanje zajedničkog stava međunarodne zajednice".

Osude i iz NATO-a. "Najoštrije osuđujem najnoviju probu balističke rakete od strane Severne Koreje. To predstavlja nastavak kršenja više rezolucija Saveta bezbednosti UN, što podriva regionalnu i međunarodnu bezbednost", naveo je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kina je danas izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog lansiranja rakete.

Zvanični Peking se nada da će sve strane postupati oprezno kako bi se sačuvali mir i stabilnost, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара