Napad na džamiju na Sinaju, najmanje 235 mrtvih

Najmanje 235 osoba je ubijeno, a desetine su povređene u napadu na džamiju u egipatskom regionu Severni Sinaj, javila je državna televizija. Egipatska vlada proglasila trodnevnu žalost.

U pitanju je bio bombaški i oružani napad na džamiju El Raudah, do koje su se napadači dovezli u četiri vozila, javljaju svetske agencije.

Broj žrtava raste iz minuta u minut. Prema najnovijim podacima, ubijeno je najmanje 235 ljudi, javila je egipatska državna televizija pozivajući se na javno tužilaštvo, prenosi Rojters.

Prethodno je objavljeno da su ubijene 184 osobe, a da je 125 ranjeno, posle čega je vlada proglasila trodnevnu žalost, javila je egipatska državna agencija Mena.

U džamiji u Bir el Abedu, zapadno od grada Ariša, u trenutku napada molile su se pristalice lokalnih bezbednosnih snaga, preneo je Rojters pozivajući se na dva očevica i bezbednosni izvor.

Egipatski mediji izveštavaju da su ekstremisti pucali na ljude koji su bežali iz džamije.

Portparol ministarstva zdravlja Halid Mudžahid rekao je da su ekstremisti detonirali bombu tokom napada, prenosi AP.

AP navodi da je to, po svemu sudeći, poslednji u nizu napada ekstremista u toj oblasti povezanih sa Islamskom državom. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi poručio je da napad na džamiju neće proći nekažnjeno.

"Pravda će stići sve one koji su učestvovali, doprineli, podržali, finansirali ili podsticali ovaj kukavički napad", naveo je Sisi u saopštenju.

Rojters prenosi da je Sisi ubrzo posle napada sazvao hitan sastanak sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa šefom obaveštajne službe. 

Predsednik Srbije i premijerka Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, uputili su telegrame saučešća egipatskim zvaničnicima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво