Kako Zimbabve dočekuje Mugabeovog naslednika?

Bivši potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva vratio se u zemlju i očekuje se da u roku od 48 sati od jučerašnje ostavke Roberta Mugabea položi zakletvu za novog predsednika države. Poznat kao nemilosrdni političar, Mnangagva će zameniti Mugabea, koji je vladao gotovo 40 godina. Iako oduševljeno dočekan po povratku iz egzila, mnogi sumnjaju da je Mnangagva promena koja je potrebna Zimbabveu.

Bivši potpredsednik Zimbabvea, Emerson Mnangagva, čija je iznenadna smena pre dve nedelje razljutila narod, a njega primorala na beg u inostranstvo, vratio se u zemlju.

Mnangagva, koji bi u petak trebalo da zameni Roberta Mugabea na mestu šefa države, rekao je građanima okupljenim u Harareu da Zimbabve započinje "novu fazu demokratije".

"Narod je rekao. Glas naroda je glas boga. Danas smo svedoci nove i razvijene demokratije", rekao je Mnangagva hiljadama pristalica koji su se okupili ispred sedišta vladajuće zimbabveanske partije Zanu-Pf, prenosi Rojters.

U Harareu su ga dočekale hiljade pristalica svih generacija, boja kože, političkih uverenja...

Navode da se raduju zbog dolaska Mnangagve, da zemlja ulazi u lepšu budućnost i ističu da su promene najvažnije za mlade.

Smena Emersona Mnangagve, čiji je nadimak "krokodil" zbog političke bezobzirnosti, podstakla je vojsku da prošle nedelje prisili Roberta Mugabea da ode s vlasti.

Dok zemlja juga Afrike živi svoje "afričko proleće", budući predsednik države grozničavo nastoji da politički jaz premosti pregovorima sa vladajućom partijom, opozicijom, vojskom.

"Zahvalan sam vojsci što je proces prenosa vlasti protekao mirno", rekao je Mnangagva.

On će ostati na mestu predsednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, odnosno do sledećih izbora, koji će biti održani do septembra sledeće godine.

Ipak, sumnja se da će Mnangagva, političar starih struktura, moći da stabilizuje zemlju, koja je suočena sa ekonomskim haosom, u kome ljudi žive sa manje od sedam dolara dnevno.

Robert Mugabe je u utorak podneo ostavku na mesto predsednika, a nedelju dana nakon što su vojska i njegovi doskorašnji politički saveznici preuzeli vlast, kako bi okončali skoro četiri decenije vladavine Mugabea. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара