Војска преузела контролу у Зимбабвеу, Мугабе у притвору

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе и његова супруга Грејс налазе се у притвору. Војска Зимбабвеа обезбеђује владине зграде и патролира улицама престонице Харареа, преноси АП. Владајућа странка Зану-ПФ тврди да није било војног удара, већ "преноса власти без проливања крви". Постављен привремени шеф државе.

20.35 - Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је на мир и уздржаност у Зимбабвеу, преноси Ројтерс. 

16.15 - Британија не би желела да види да један тиранин мења другог у Зимбабвеу, рекао је шеф дипломатије Уједињеног Краљевства Борис Џонсон, обраћајући се посланицима у тамошњем парламенту.

12.55 – Европска унија позвала на дијалог и мирно решавање кризе у Зимбабвеу.

12.40 – Мугабеова супруга Грејс налази се у раније договореној посети Намибији, кажу за британски Гардијан неименовани извори из опозиције. 

11.35 – Јужноафрички председник Џејкоб Зума пренео је да му је у телефонском разговору Мугабе рекао да је "затворен у свом дому и да се добро осећа", наводи Би-Би-Си.

10.40 – Роберт Мугабе се спрема да поднесе оставку, јављају јужноафрички медији.

09.15 – Није било војног удара, Емерсон Мнангагва је привремени шеф државе, саопштила је владајућа партија.

Владајућа странка Зимбабвеа Зану-ПФ објавила је на Твитеру да је бивши потпредседник Емерсон Мнангагва постављен за привременог председника државе, уместо 93-годишњег Роберта Мугабеа.

Би-Би-Си наводи да је 75-годишњи Мнангагва био потпредседник Зимбабвеа док га влада није сменила због "исказивања нелојалности", а та смена је била виђена као припремање Мугабеове жене да преузме власт од мужа, пошто је она сама претходно од Мугабеа тражила смену Мнангагве.

Наводи се да је странка Зану-ПФ објавила серију твитова у којима негира да се у Зимбабвеу десио војни удар, већ да су ноћашња дешавања у престоници Харареу била "пренос власти без проливања крви".

"Није било војног удара, већ само преноса власти без проливања крви током којег су ухапшене корумпиране и покварене особе, а старац којег је искоришћавала супруга је притворен. Тих пар пуцњева који су се чули дошли су од покварењака који су се опирали хапшењу, али они су сада притворени", пише у једној од порука те странке на Твитеру.

Војска тврди да су Мугабе и његова жена безбедни

Војска Зимбабвеа саопштила је јутрос да држи у притвору председника те земље Роберта Мугабеа и његову супругу Грејс, као и да обезбеђује владине зграде и патролира улицама престонице Харареа, преноси АП.

Агенција наводи да није јасно где се налазе Мугабе и његова супруга, али да је портпарол војних снага у обраћању путем државне телевизије рекао да је "њихова безбедност гарантована".

Ројтерс, позивајући се на изворе из владе Зимбабвеа, наводи да војска тврди да је преузела власт у тој земљи како би искоренила криминалце који се налазе око председника Роберта Мугабеа и изазивају друштвене и економске патње у држави.

Током ноћи се чуло неколико снажних експлозија у централним деловима Харареа.

Ухапшен је и зимбабвеански министар финансија Игнацијус Чомбо.

Наводи се да је Чомбо водећа фигура у такозваној Г-40 фракцији владајуће странке Зану-ПФ, коју води Грејс Мугабе, супруга 93-годишњег председника која жели да га наследи.

Очевидац је рекао Ројтерсу да су војници и оклопна возила блокирали путеве који воде ка владиним зградама, парламенту и судовима у центру престонице Харареа, као и да је видео да становништво недалеко одатле стоји у редовима испред банака.

Војници су током ноћи заузели седиште државне телевизије ЗБЦ и, према речима извора Ројтерса, савладали неке од запослених, поручивши осталима да "не брину" пошто су ту дошли само да би заштитили телевизију.

Утицајни лидер ратних ветерана који су водили рат за независност Зимбабвеа Крис Муцванга позвао је данас Јужну Африку, друге државе југа Африке, као и Запад, да поново ступе у контакт са Зимбабвеом.

Агенција наводи да је Муцванга похвалио акцију коју је војска извела током ноћи као "исправљање стања које је водило у провалију" и додао да ће војна управа обезбедити "боље пословно окружење" након година мањка инвестиција и економског пропадања.

Јужноафрички председник Џејкоб Зума пренео је да му је у телефонском разговору Мугабе рекао да је "затворен у свом дому и да се добро осећа", јавља Би-Би-Си.

Зума је изразио наду да у Зимбабвеу неће бити неуставне смене владе након што је војска преузела власту Харареу, преноси Ројтерс.

Позвао је владу и војску Зимбабвеа да разреше различитости на мирољубив начин. Истиче да је, у име Јужноафричке заједнице за развој, спреман да помогне у решавању кризе.

У међувремену, Европска унија позвала је на дијалог и мирно решавање кризе у Зимбабвеу.

Обраћајући се посланицима у парламенту, шеф дипломатије Уједињеног крааљевства Борис Џонсон рекао је да Британија не би желела да види да један тиранин мења другог.

"Нико не би волео да види транзицију од једног неизабраног тиранина на следећег. Нико то не жели. Желимо да видимо слободне и поштене изборе", поручио је Џонсон, преноси Ројтерс.

Џонсон је раније данас оценио је ситуацију у Зимбабвеу "веома нејасном" и апеловао на све да се уздрже од насиља.

Генерални секретар зимбабвеанског Удружења ратних ветерана Виктор Матемаданда изјавио је да Мугабеа треба склонити и са председничке функције и са функције првог секретара владајуће странке Зану-ПФ и додао да је ноћашње војно преузимање власти било добро за Зимбабве.

Мугабе – светски рекордер по дужини останка на власти

Роберт Мугабе је на власти у Зимбабвеу већ 37 година и може се рећи да је светски рекордер по дужини владавине.

Прво је од 1980. био премијер, потом председник државе са најдужим стажом у Африци, а вероватно и у свету, али су га због начина владавине многи оптуживали за насилно гушење опозиције и уништавање земље.

Мугабе је рођен 21. фебруара 1924. године, а на власти у Зимбабвеу је од 1980. године – био је председник владе од 1980. до 1987, а од 1987. године постао је председник државе.

Пре две године, изабран је за председника Афричке уније, што је изазвало негодовање у афричким земљама.

Био је вођа организације Афрички национални савез Зимбабвеа, који се борио за слободу црног домородачког становништва у тадашњој Родезији.

Осим по чврстој руци у Зимбабвеу, познат је и по негативним ставовима на рачун западних земаља.

Свој политички успон Мугабе је започео 1960. године, када се придружио Националној демократској партији, која је убрзо забрањена јер се супротстављала администрацији премијера Јана Смита.

Три године касније, напушта ту странку и придружује се Афричкој националној унији Зимбабвеа (ЗАПУ), покрету који је настао на темељу марксистичког учења.

У периоду од 1964. до 1974. године био је у затвору.

Завршио је студије права и економије на Лондонском универзитету.

Када је Зимбабве стекао независност 1980. године, Мугабе је постао премијер те земље, а након седам година и председник.

Упркос нарушеном здрављу, Мугабе је недавно изјавио да ће размишљати о повлачењу са места председника тек када напуни 100 година.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво