Mugabeu rok do sutra u podne da podnese ostavku

Vladajuća zimbabveanska partija ZANU-PF smenila je Roberta Mugabea sa čela partije i dala mu rok do sutra u podne da podnese ostavku na mesto predsednika države. Njegova supruga Grejs izbačena iz stranke. U toku sastanak Mugabea sa čelnicima vojske, koji nastoje da ga ohrabre da podnese ostavku posle 37 godina vladavine. Veterani mu prete, a mladi poručuju da "treba da se odmori".

Centralni komitet vladajuće partije Zimbabvea doneo je odluku da se Robert Mugabe smeni sa čela te stranke i započne proces njegovog uklanjanja sa funkcije šefa države, javlja Rojters.

Za njegovog naslednika izabran je Emerson Mnangagva, bivši zamenik lidera ZANU-PF, kojeg je Mugabe otpustio ranije ovog meseca.

Predlog njegovog uklanjanja sa pozicije lidera stranke, članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama. Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitetu, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs, koja je izbačena iz stranke, i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse, javlja Rojters.

Agencija AP navodi da je stranka Mugabeu dala rok da do sutra u podne podnese ostavku na mesto šefa države i najavila da će, u protivnom, započeti procedura za impičment, odnosno smenu na sednici zimbabveanskog parlamenta koja je zakazana za utorak.

Prethodno je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese rekao da će parlament Zimbabvea "definitivno" započeti proces opoziva.

"Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka", rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podseća AP.

Sastanak sa čelnicima vojske 

Mugabe se danas sastao sa čelnicima vojske, kako bi razgovarali o njegovoj budućnosti, javlja Rojters. Vojska je saopštila da će građane što pre izvestiti o ishodu razgovora sa predsednikom, prenosi Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, lider veterana oslobodilačkog rata Zimbabvea Kris Mucvangva zapretio je da će "pustiti gomilu na Mugabea", ako odbije da odstupi sa pozicije predsednika.

"Idemo do kraja. Izvešćemo ljude na ulicu i oni će obaviti svoj posao", poručio je Mucvangva, prenosi Rojters.

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik", dok su predložili da njegovu ženu Grejs zauvek izbace iz partije.

"Žalosno je da je predsednik dozvolio Grejs da uzurpira izvršnu vlast, uništivši pritom i vladu i partiju", rekla je liderka omladine ZANU-PF Jeukai Simbanegavi, prenosi AP.

Do sada se već devet od 10 regionalnih organizacija ZANU-PF izjasnilo da šef države treba da ode.

Mugabeov nećak, Patrik Žuvao, izjavio je u subotu da su Robert Mugabe i njegova supruga Grejs "spremni da umru za ono što je ispravno" i da nemaju nameru da se povuku kako bi opravdali ovonedeljni puč u Zimbabveu.

On se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u sredu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

AP javlja da je državna televizija Zimbabvea objavila da je država "slobodna i oslobođena", dok Mugabe, s druge strane, odbija da odstupi sa pozicije predsednika, uprkos tome što se nalazi u kućnom pritvoru.

Lideri juga Afrike održaće u utorak u Luandi samit povodom političke krize u Zimbabveu.

Hiljade Zimbabveanaca je u subotu preplavilo ulice Hararea mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Mugabea.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su građane da se okupe u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup. 

U petak se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, a istog dana ga je njegova vladajuća stranka ZANU-PF pozvala da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

AP navodi da su građani Zimbavea gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima. 

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao suviše starog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu. 

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи