Хиљаде људи на улицама Харареа, очекују пад Мугабеа

На улице главог града Зимбабвеа изашло је хиљаде грађана који машу националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Роберта Мугабеа. Колона возила напустила председничку резиденцију, али Мугабе није био у њој.

Учесници протестног марша против Мугабеа грле војнике, узвикујући "Одлази, одлази, генерале наш" и носећи транспаренте с натписом "Не Мугабеовој династији", наводи британска агенција Ројтерс позивајући се на очевице.

"Ово су сузе радоснице. Целог живота сам чекао овај дан. Напокон смо слободни", рекао је Ројтерсу 34-годишњи Френк Муциндиква, држећи заставу Зимбабвеа.

Током дана у медијма су кружиле контрадикторне информације о томе где се налази Мугабе.

Неки су тврдили да је нестао, а поподне је из резиденције "Плави кров" изашла колона возила на шта су грађани реаговали са одушевљењем, мислећи да је у њој био Мугабе. Међутим, безбедносни извори потврдили су Ројтерсу да Мугабе није био у колима.

Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су на данашњи скуп у Харареу како би поручили Мугабеу да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп.

У петак је, на дан када се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, и његова владајућа странка позвала председника да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен.

"Провинцијске структуре ЗАНУ-ПФ у свих 10 покрајина земље састале су се и позвале на оставку свог првог секретара, председника Роберта Мугабеа. Такође су позвали на оставку секретара женске лиге и прве даме Грејс Мугабе", пренео је државни лист Хералд.

Владајућа зимбабвеанска партија ЗАНУ-ПФ одржаће сутра ујутру специјални састанак на коме ће сменити 93-годишњег председника Роберта Мугабеа као лидера странке, изјавила су два неименована извора из зимбабвеанске владајуће партије.

На састанку ће, такође, поново бити постављен смањени потпредседник Емерсон Мнангагва, али ће бити смењена Мугабеова супруга, Грејс из руководства Женске лиге ЗАНУ-ПФ. 

АП наводи да су грађани Зимбавеа у петак гледали вести које нису могли да замисле да ће видети на државној телевизији која је деценијама јављала о рођендану председника Мугабеа и његовим достигнућима.

Приказани су чланови владајуће партије како описују Мугабеа као престарог да би владао и позивају га да одступи с власти, чак иако су неки изразили поштовање према њему.

АП као пример "новооткривених лојалности" наводи једног члана партије који је прошле недеље критиковао на телевизији смењеног потпредседника Емерсона Мнангагву, а који је сада приказан како подржава потез војске да се Мугабе стави у кућни притвор.

Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.

Међутим, Мугабеов нећак је изјавио да су председник и прва дама спремни да умру за оно што је исправно и да немају намеру да се повуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво