"Odbio bih Trampa ako bi naredio nezakoniti nuklearni scenario"

Vrhovni komandant američkih nuklearnih snaga Džon Hajten izjavio je da ne bi poslušao predsednika SAD Donalda Trampa ako naredi "nezakonitu" upotrebu nuklearnog oružja.

Hajten, komandant američke strateške komande (Stratkom) rekao je na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu da je mnogo razmišljao o tome šta bi uradio ako bi dobio takvo naređenje.

"Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome?", odgovorio je Hajten na pitanje o takvom scenariju.

Si-Bi-Es njuz navodi da je Hajten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio proces koji bi usledio posle takve komande.

"Kao komandant Stratkoma ja savetujem predsednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: 'Gospodine predsedniče, to je nezakonito'. I šta će on uraditi? Upitaće, 'šta bi bilo legalno?' I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano", objasnio je Hajten.

Dodao je da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

"Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru", rekao je Hajten.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво